film

Alle films

There is No Evil

van Mohammad Rasoulof

Met Ehsan Mirhosseini, Shaghayegh Shourian, Kaveh Ahangar, Alireza Zareparast, Salar Khamseh

IR – 122′

Perzisch gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld

Film start om 20u00

Een krachtige oproep om je te blijven verzetten tegen onrecht.

Hedendaags Iran. Heshmat is een voorbeeldige echtgenoot en vader, maar niemand weet waar hij elke ochtend heen trekt. Pouya, een jonge dienstplichtige, kan zich er niet toe brengen een man te doden zoals hem is opgedragen. Javad, die is gekomen om zijn geliefde ten huwelijk te vragen, zit plotseling gevangen in een dilemma. Bharam, een verbannen arts, heeft besloten zijn nichtje eindelijk het geheim van zijn leven te onthullen. Deze vier verhalen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In een despotisch regime waar de doodstraf nog steeds bestaat, strijden mannen en vrouwen voor hun vrijheid.

Na het succes van A Man of Integrity is Iranees regisseur Mohammad Rasoulof terug met een nieuw onderzoek naar corruptie en onderdrukking in zijn thuisland: There Is No Evil. Dit drama in vier hoofdstukken over de doodstraf werd clandestien gedraaid. Want omwille van eerdere kritische oprispingen, die hem een reisverbod opleverden, hing er ook een gevangenisstraf boven Rasoulofs hoofd.

Mohammad Rasoulof is een Iraans filmmaker. Met zijn film Goodbye won hij in 2011 de prijs voor beste regie in Cannes in de Un Certain Regard-sectie, maar ook Manuscripts Don’t Burn (2013) en Man of Integrity (2017) vielen in de prijzen in diezelfde sectie. Met There Is No Evil (2020) sleepte hij de Gouden Beer van het Filmfestival van Berlijn in de wacht. Sinds 2017 is het voor Rasoulof verboden om nog films te maken in Iran.

‘There Is No Evil’ is een belangrijk én beklijvend meesterwerk.
De Morgen – ★★★★★

Om de banaliteit van het kwaad te zien, moet je het kwaad eerst kunnen zien.De Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof maakte er een dappere film over. Film op z’n moedigst.
De Standaard – ★★★★

De acteurs zijn prima, de timbres gevarieerd en de ingehouden woede suddert onder elk naturalistisch, maar precies geschoten shot. Een wrang er urgent vierluik dat zich niet snel laat dichtklappen en twee jaar geleden in Berlijn werd bekroond met de Gouden Beer.
Focus Knack – ★★★

Indringende, urgente cinema van een filmmaker met ballen.
Kutfilm – ★★★

Deze knoert van een middenvinger naar de Iraanse regering is een rebelse daad die kan tellen.
Filmfreak – ★★★

18.01.2022, 20:00