Beleef ALIAS / Publiek programma

Ontdek de expo op een andere manier

ALIAS is er voor iedereen. Een bezoek in grote groep, met het gezin of alleen? Op zoek naar een interactieve rondleiding of zin om ALIAS door een speelsere bril te bekijken? Alternatieve wandelroutes voor volwassenen, workshops voor scholen of een speels programma voor de allerkleinsten? Dankzij het publiek programma beleeft elk ALIAS op zijn eigen manier.

Publieke evenementen

Verschillende evenementen worden in de loop van ALIAS georganiseerd. Wil je niets missen? Hou deze pagina dan in de gaten of schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.

Fumigatieceremonie o.l.v. Wendy Morris

Data: 28.09, 12.10, 02.11, 16.11 en 30.11
Meer info

Rondleiding met Aalst-Kenner Jan Louies

Data: 29.09, 20.10, 03.11 en 10.11
Meer info

Botanische lichamen, over de politieke en rituele betekenis van planten

In samenwerking met CIAP en Akademie der Künste der Welt/ Köln,
Zaterdag 12.10
Deelnemers: Wendy Morris, Tinde van Andel, Mariska Broeckmeyer, Hendrike Scharmann, Bart Backaert, Aneta Rostkowska, Casper Fitzhue, Bart Van Dijck en Georgiana Cojocaru
Meer info

Workshop Vlaams koud buffet (KAA-PLAA) door bureau d'Alimentation

Zondag 06.10
10-12u: workshop in Netwerk Aalst: gratis
Vanaf 12u: aperitief, buffet en gesprek met Ignace Cami, Roger D’hondt en Jorijn Neyrinck: 20 euro
Gelieve voor één of beide onderdelen in te schrijven vóór 30 september
Meer info

A Walk in High Resolution met David Bergé

Vrijdag 22.11
Meer info

Artist Talk: Tai Shani

Zaterdag 23.11
15u: Guided tour met Tai Shani en curator Pieternel Vermoortel
17u: TAI SHANI gaat in gesprek met Ilse Ghekiere in relatie tot 'ENGAGEMENT'
Een gesprek tussen Tai Shai en Ilse Ghekeire over gender, vrouwelijkheid en seksualiteit
Meer info:

Wandelingen

De bezoekersgids

De bezoekersgids van ALIAS maakt je wegwijs doorheen de tentoonstelling. Bij elk kunstwerk wordt de nodige uitleg voorzien en aan de hand van een kaartje wordt een route langs de verschillende locaties uitgestippeld.

Praktisch

De bezoekersgids is gratis te verkrijgen, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Gidsbeurt voor grote groepen

Met een grote groep naar ALIAS? Dan is een interactieve rondleiding door een gids de perfecte manier om meer duiding te krijgen bij de expo.

Praktisch

 • Beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans
 • Duurt 2 uur
 • Max. 20 mensen
 • € 60, entreetickets niet inbegrepen
 • Reserveer hier je groepsbezoek

Familieparcours

Uiteraard zijn ook de allerkleinsten welkom tijdens ALIAS! Met een speelse wandeling op kindermaat beleven families de kunstwerken op een actievere manier. Dankzij de bezoekersgids voor jonge kunstliefhebbers komen kinderen in aanraking met de verschillende kunstwerken via talrijke opdrachten en spelletjes.

Het familieparcours werd inhoudelijk vormgegeven door MOOSS vzw, ervaren partner in Kunst- en Erfgoededucatie.

Praktisch

 • Het familieparcours is geschikt voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar.
 • De modulaire opbouw van het parcours zorgt ervoor dat jullie zelf een route bepalen. De duur van het parcours is afhankelijk van het aantal locaties waar jullie wensen halt te houden.
 • De bezoekersgids voor families is gratis te verkrijgen bij het startpunt van de tentoonstelling, in Netwerk Aalst (Houtkaai 15) zelf.

Aanbod voor scholen

Kom met de klas naar ALIAS! Al wandelend langs de verschillende locaties, verdiepen studenten zich in de verschillende verhalen die samenkomen in Aalst. Nadien kunnen ze in een workshop aan de slag met hun impressies. Oogkleppen af! focust op burgerschap en de aanwezigheid van stereotype beeldvorming in steden. Verwerk je de tentoonstelling liever op een creatieve manier? Dan is het Atelier ideaal voor jouw klas.

Oogkleppen af!

Tijdens deze workshop leren de leerlingen het verschil tussen feiten en vooroordelen. Ze onderzoeken waar vooroordelen vandaan komen en welk effect het gebruik van stereotiepe beelden kan hebben.

Eindtermen

Sociaal-relationele competentiesmechanismen van vooroordelenstereotypen en machtsmisbruik. Constructief omgaan met diversiteitburgerschapscompetenties.

Methodiek

Interactieve vorming met film- en fotomateriaal dat nauw aansluit bij de leefwereld van de leerlingen/studenten en daardoor confrontatie niet uit de weg gaat.

Praktisch

 • Voor klassen van 8 tot 25 leerlingen
 • 2 (les)uren
 • € 125 + vervoersonkosten van de vormingswerker

Atelier (op aanvraag, min. 4 weken op voorhand)

Samen met een kunstkenner / workshopbegeleider gaan de leerlingen na een interactieve wandeling zelf creatief en expressief aan de slag. Het thema van het atelier wordt steeds aangepast aan de inhoud van de tentoonstelling. Op een unieke en speelse manier leren de leerlingen over wat burgerschap en hedendaagse kunst is en kan zijn.

Methodiek

Cultuur in de Spiegel (CiS) is een theoretisch kader dat wil duiden wat cultuur precies is en hoe cultuur tot ontwikkeling komt. Het is een cognitieve cultuurtheorie, wat wil zeggen dat de focus ligt op mentale processen. CiS wil een kader aanreiken voor het opstellen van een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs in het basis- en secundair onderwijs. Het wil daarom inzicht bieden in cultuur en in de componenten van cultuur en hoe die zich tot elkaar verhouden, en een gedeeld vocabularium ontwikkelen om over cultuur en cultuuronderwijs te spreken.

Praktisch

 • Voor klassen van 8 tot 25 leerlingen
 • 3 (les)uren
 • €150 + vervoersonkosten van de vormingswerker

Info en reservaties

Vragen of inschrijven? Mail naar charlotte@netwerkaalst.be of bel 053 70 97 73