Bureau d'Alimentation

Vanaf 23 februari 2018 kampeert Bureau d'Alimentation elke laatste vrijdag van de maand in de keuken van Netwerk Aalst, en zet de deur open voor iedereen die graag een hapje eet en een mondje debatteert.

Slow food, cooking manifesto's, korte keten-eten, boerensubsidies, experimentele kookperformances en tal van andere artistieke en minder artistieke voedselprojecten komen aan bod om een breed gamma aan maatschappelijke kwesties bespreekbaar én eetbaar te maken tijdens het verorberen van een heerlijke maaltijd.

De keuken geldt als het kloppend hart van het huis. Op deze plek, waar reproductieve arbeid plaatsneemt; waar de oogst van de velden en plantages wordt verwerkt om de monden van arbeiders, kinderen, medebewoners en gasten te voeden, worden tegelijkertijd tradities en waarden doorgegeven door de cultivering van natuurlijke rijkdommen. De keuken is als een cultureel vat vol tradities, normen, waarden, rechten en plichten.

De keuken is in veel gevallen de plaats waar tradities en lokale specialiteiten worden doorgegeven van ouder op kind. In een veranderende samenleving is de keuken echter ook de plaats waarlangs de nieuwe samenleving de huiskamer binnenkomt. Nieuwe gerechten worden hier uitgeprobeerd, Oosterse gerechten via Ottolenghi, Indische samosa's of hamburgers naar Amerikaans model.

Buiten de persoonlijke sfeer, krijgt de keuken ook een nieuwe rol in een geopolitieke wereld; het wordt een politieke plaats voor discussie en maatschappelijk debat waarin menig politici zich graag laat portretteren. Nikita Khrushchev en Richard Nixton zette de toon in 1959 op een Moskouse beurs ter promotie van Amerikaanse goederen. Tegen de achtergrond van een moderne Amerikaanse keuken voerden beide politieke leiders het zogenaamde 'Kitchen Debate', waarin de welvaart van de twee grootmachten werd gemeten aan de hand van een gemiddelde keukenuitrusting.

Naast de economische status die de hedendaagse keuken representeert, is deze vaak de alwetende kamer die de diepste geheimen en intriges van een gezin of gemeenschap bewaart.