Dit jaar bouwen we Netwerk Film verder uit tot dé arthouse cinema van Aalst en omstreken. We behouden wat jullie nu al koesteren – de intieme sfeer en het aantrekkelijke filmaanbod – en we veranderen wat beter kan. In de toekomst kiezen we volop voor meer comfort, hogere technische kwaliteit én een uitgebreider programma. In afwachting slaan we tijdelijk ons kamp op in een ander plekje in het gebouw van Netwerk Aalst. Eens de verbouwingen achter de rug zijn, komen we thuis in ons vernieuwd filmhuis!

Das Schweigende Klassenzimmer

van Lars Kraume

dasschweigendeklassenzimmer

Met Jonas Dassler, Michael del Coco, Sina Ebell

DE - 111'

Duits gesproken, Nederlands ondertiteld

Film start om 20u

Waargebeurde prent over een vergeten episode uit de Duitse naoorlogse geschiedenis

Oost-Berlijn, 1956, vijf jaar voor de bouw van de Muur. Middelbare schoolvrienden Kurt (Tom Gramenz) en Theo (Leonard Scheicher) glippen een bioscoop binnen in West-Berlijn, in de hoop wat vrouwelijk naakt te aanschouwen. Wat ze voorgeschoteld krijgen, zijn tragische nieuwsbeelden van het Hongaarse studentenprotest tegen het communistische regime. Uit medeleven voor de gesneuvelde rebellen, besluiten de jonge heren in de klas twee minuten stilte te houden. Hun spontane actie heeft nare gevolgen: de directeur wil het incident liefst stil houden, maar de Minister van Onderwijs (een intimiderende Burghart Klaußner) eist dat de verantwoordelijken zich bekendmaken. Na Die Staat gegen Fritz Bauer, een docudrama over de Duitse nazi-jager, komt regisseur Lars Kraume opnieuw aanzetten met een oerdegelijk historisch drama, over een fascinerende voetnoot uit het Duitse Koude Oorlogsverleden, met een indrukwekkende cast vol jong talent.

Das schweigende Klassenzimmer is zowel de verbeelding van een curieuze voetnoot in de Koude Oorlog als een schets van een samenleving in tijden van ideologisch verwrongen nieuwsvoorziening.

*
*
*
* Verplicht veld
Reserveer een plaats