Dit jaar bouwen we Netwerk Film verder uit tot dé arthouse cinema van Aalst en omstreken. We behouden wat jullie nu al koesteren – de intieme sfeer en het aantrekkelijke filmaanbod – en we veranderen wat beter kan. In de toekomst kiezen we volop voor meer comfort, hogere technische kwaliteit én een uitgebreider programma. In afwachting slaan we tijdelijk ons kamp op in een ander plekje in het gebouw van Netwerk Aalst. Eens de verbouwingen achter de rug zijn, komen we thuis in ons vernieuwd filmhuis!

Eighth Grade

van Bo Burnham

eightgrade

met Elsie Fisher, Josh Hamilton, Emily Robinson

USA - 93'

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Een schokkende, alarmerend opmerkzame blik op vroege adolescentie

Bo Burnham blijkt nog maar eens gênant goed in alles wat hij doet: met ‘Eighth Grade’ levert hij een oprecht portret van Kayla, een niet zozeer gepest maar eerder genegeerd dertienjarig meisje dat haar laatste jaar voor "high school" probeert te overleven. Dertien zijn is nog nooit gemakkelijk geweest, maar opgroeien in het sociale mediatijdperk is iets waar de meesten van ons toch aan ontsnapt zijn. Kayla (Elsie Fisher) zit er echter middenin. In haar vlogs, die door niemand bekeken worden, geeft ze vastberaden advies: “Just be yourself!”. Maar wat als gewoon jezelf zijn niet gewoon vanzelf gaat?

Het ongemakkelijke tienerlijf, de opeens supergênante ouders en het outsider-gevoel, allemaal gekende pubersymptomen. Tegelijkertijd ook nog eens vloggen, je Instagramfeed onderhouden en hilarische Snaps versturen is een relatief nieuwe sociale verplichting. Eighth Grade beschrijft een universele ervaring over opgroeien in de uiterst herkenbare minitragedies die Kayla ondergaat, maar vertelt ook het heel erg specifieke verhaal van de zogenaamde Generatie Z, geboren met de smartphone in de hand.

Regisseur Bo Burnham debuteert met deze Eighth Grade, maar is lang geen onbekende. Ondanks zijn jeugdige leeftijd van 28 heeft hij er al een carrière als YouTuber op zitten en is hij een getalenteerde stand-up comedian. Met zijn eerste film wilde hij vooral sociale angst in beeld brengen, eerder toevallig in de vorm van een dertienjarig meisje.

Aanstormend talent Elsie Fisher is ook geen nieuwkomer in het vak. Haar bekendste werk - voor Eighth Grade - is de stem van Agnes in de populaire Despicable Me-franchise (“It’s so fluffy!”). Ze had haar acteercarrière bijna opgegeven, maar gelukkig stootte Burnham op een YouTube-filmpje waarin ze brownies becommentarieerde. En de rest is geschiedenis.

Publieksprijs op Cannes en Beste Actrice op de Golden Globes: Kayla verovert gegarandeerd je hart. Take care, like en subscribe. Gucci!

*
*
*
* Verplicht veld
Reserveer een plaats