Dit jaar bouwen we Netwerk Film verder uit tot dé arthouse cinema van Aalst en omstreken. We behouden wat jullie nu al koesteren – de intieme sfeer en het aantrekkelijke filmaanbod – en we veranderen wat beter kan. In de toekomst kiezen we volop voor meer comfort, hogere technische kwaliteit én een uitgebreider programma. In afwachting slaan we tijdelijk ons kamp op in een ander plekje in het gebouw van Netwerk Aalst. Eens de verbouwingen achter de rug zijn, komen we thuis in ons vernieuwd filmhuis!

Grâce à Dieu

van François Ozon

_AL17545-201935152

Met Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud

FR/BE – 137’

Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

Subtiel – maar soms harde – film over waargebeurd pedofilieschandaal in de Franse kerk.

Alexandre is een katholieke familievader die in Lyon een doodgewoon, rustig leven leidt met zijn vrouw en kinderen. Dat verandert helemaal wanneer hij ontdekt dat de priester die hem destijds als scoutsjongen misbruikte al die jaren later nog steeds met kinderen werkt. Wanneer hij samen met twee andere slachtoffers van de priester een actiegroep opzet om de stilte hierrond te doorbreken, ontdekken ze pas echt hoeveel slachtoffers de man gemaakt heeft, én hoe het misbruik zelfs door de hoogste kringen binnen de Franse kerk toegedekt is.

Grâce à Dieu werd door François Ozon – tot nader order de beste Franse regissseur van zijn generatie – gebaseerd op de zaak van de pedofiele priester Bernard Preynat. Diens advocaten probeerden afgelopen maanden de release van de film tegen te houden, omdat de zaak nog loopt voor de Franse rechtbank. Gelukkig volgde het gerecht die redenering niet: de rechter gaf toestemming de film in de zalen te brengen omdat de feiten die in de film aangehaald worden al lang in de pers hebben gestaan, en vooral omdat de film niet focust op de dader, maar op de gevolgen voor de slachtoffers.

Spannend en gevoelig tegelijk, meesterlijk opgebouwd en bijzonder knap verfilmd en geacteerd door Denis Ménochet, Melvil Poupaud en Swann ‘Petit Paysan’ Arlaud. Daarnaast maakt ook de manier waarop Ozon het uiterst delicate onderwerp aanpakt indruk: subtiel waar het kan, hard waar het moet.

Grâce à Dieu werd bekroond met de Zilveren Beer op het Festival van Berlijn.

*
*
*
* Verplicht veld
Reserveer een plaats