Dit jaar bouwen we Netwerk Film verder uit tot dé arthouse cinema van Aalst en omstreken. We behouden wat jullie nu al koesteren – de intieme sfeer en het aantrekkelijke filmaanbod – en we veranderen wat beter kan. In de toekomst kiezen we volop voor meer comfort, hogere technische kwaliteit én een uitgebreider programma. In afwachting slaan we tijdelijk ons kamp op in een ander plekje in het gebouw van Netwerk Aalst. Eens de verbouwingen achter de rug zijn, komen we thuis in ons vernieuwd filmhuis!

Los versos del olvido

van Alireza Khatami

losversosdelolvido

Met Juan Margallo, Tomás del Estal, Manuel Morón

FR/DE/NL/CL - 92'

Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Laat je meevoeren in dit sterk staaltje visuele poëzie

Los versos del olvido verhaalt de odyssee van een oude man die een vermoorde jonge vrouw van de vergetelheid wil redden. Een goed verhaal begint al eens op een kerkhof, zo ook Alireza Khatami’s poëtisch langspeeldebuut Los versos del olvido. Met licht surrealistische penseelstreken schildert de Iraanse regisseur het verhaal van de bejaarde conciërge van een afgelegen mortuarium. De oude man omringt zich in zijn dagdagelijkse leven met tot de verbeelding sprekende figuren, zoals een blinde grafdelver en een chagrijnige lijkwagenchauffeur.

Zijn routineuze rust wordt verstoord wanneer een paramilitaire organisatie het mortuarium binnenvalt om er de lijken van burgerslachtoffers te verbergen na een uit de hand gelopen manifestatie. Wanneer de geweldplegers de lichamen opnieuw komen halen, zien ze er eentje over het hoofd. Onze held begint een queeste om deze jonge vrouw te redden van de vergetelheid door haar een waardige begrafenis te geven die slachtoffers van staatsgesponsord geweld gewoonlijk wordt ontzegd.

Khatami vermengt het humanisme van de Iraanse cinema – hij was ooit assistent van Asghar Farhadi – met het typische magische-realisme uit Zuid-Amerika, dat als achtergrond dient voor zijn dromerig debuut. Wat een extreem donkere film had kunnen zijn, krijgt zo een lichtere en bij momenten bijna humoristische toets.

*
*
*
* Verplicht veld
Reserveer een plaats