Dit jaar bouwen we Netwerk Film verder uit tot dé arthouse cinema van Aalst en omstreken. We behouden wat jullie nu al koesteren – de intieme sfeer en het aantrekkelijke filmaanbod – en we veranderen wat beter kan. In de toekomst kiezen we volop voor meer comfort, hogere technische kwaliteit én een uitgebreider programma. In afwachting slaan we tijdelijk ons kamp op in een ander plekje in het gebouw van Netwerk Aalst. Eens de verbouwingen achter de rug zijn, komen we thuis in ons vernieuwd filmhuis!

Mid90s

van Jonah Hill - samen met BETONG

1532446597277-mid-90s

Met Sunny Suljic, Lucas Hedges

VS – 84’

Engels gesproken – Nederlands ondertiteld

samen met BETONG

Een innemende tijdscapsule van de skatecultuur in het Los Angeles van de jaren negentig.

“Op mijn eigen 18e-verjaardagsfeest gaf ik jou al borstvoeding”, mijmert de moeder van de jarige Ian tijdens een dinertje. Ze lijkt er met een zekere nostalgie op terug te kijken, maar het zinnetje huist een flinke dosis drama in zich. Het drama van waarom Ian, nu dus officieel volwassen, zo enorm kwaad op de hele wereld is, bijvoorbeeld.

De boksbal waar hij die woede het vaakst op uitleeft is zijn 13-jarige broertje Stevie, die centraal staat in Mid90s, het debuut als scenarist en regisseur van acteur Jonah Hill. Geen wonder dat Stevie het huis uit vlucht, de straat op in het Los Angeles van halverwege de jaren negentig. Tijdens een van zijn vluchten uit huis stuit Stevie op een groep skaters. Deze iets oudere tieners fascineren hem mateloos, en al snel zet hij zijn eerste stappen op een houten plank met wieltjes. Langzaam maar zeker wordt hij onderdeel van hun kliekje, en gaandeweg vindt hij daarmee ook zijn eigen plek in de wereld.

Veel belangrijker dan de plot is dan ook de sfeer die Hill neerzet, en die hij lijnrecht aan zijn eigen jeugd onttrok. Het verhaal van Stevie is zeker niet autobiografisch, benadrukt Hill herhaaldelijk in interviews, maar de setting is dat wel: de filmmaker werd in 1983 in Los Angeles geboren en rolde als skater over dezelfde straten en door dezelfde parken als zijn hoofdpersonen. Het nostalgische gevoel wordt nog versterkt door de warme, op 16mm gedraaide beelden. Het maakt Mid90s tot een innemende tijdscapsule.

DJ Trillosta voorziet ons van tunes vòòr en na de film. Lokale skaters zijn welkom om de buurt rond Netwerk Aalst onveilig te maken.

file

*
*
*
* Verplicht veld
Reserveer een plaats