Dit jaar bouwen we Netwerk Film verder uit tot dé arthouse cinema van Aalst en omstreken. We behouden wat jullie nu al koesteren – de intieme sfeer en het aantrekkelijke filmaanbod – en we veranderen wat beter kan. In de toekomst kiezen we volop voor meer comfort, hogere technische kwaliteit én een uitgebreider programma. In afwachting slaan we tijdelijk ons kamp op in een ander plekje in het gebouw van Netwerk Aalst. Eens de verbouwingen achter de rug zijn, komen we thuis in ons vernieuwd filmhuis!

Pájaros de Verano

van Ciro Guerra en Cristina Gallego

29-Mateo-Contreras-20191281519

met Carmiña Martínez, José Acosta, Natalia Reyes

CO – 125’

Spaans gesproken, Frans en Nederlands ondertiteld

Een frisse blik op de drugssmokkelfilm, met een antropologische insteek.

De Wayuu leven in Guajira, één van de betere regio’s in Noord Colombia. Ze leven er op gespannen voet met de Alijuna (de buitenstaanders van de ‘beschaafde’ wereld). Ze respecteren de opgelegde grenzen en wetten voor geen haar. Het spilfiguur van de film is de beenharde matriarch Ursula Pushaina, die letterlijk alles over heeft voor het welzijn van haar familie. Raphayet is een hoogmoedige jongeman die met een dochter van Ursula wenst te trouwen. Om haar bruidschat te betalen helpt hij een koppel hippies aan een aanzienlijke dosis marihuana, en zo gaat de bal aan het rollen. Wat begint als easy money, mondt al snel uit in lucratieve zaakjes en verregaande misdaad, met alle gevolgen van dien.

Een Colombiaanse films over drugstrafficanten, daarvan gaan er dertien in een dozijn horen wij u denken. Maar dan heeft u Pájaros de Verano ofte Birds Of Passage nog niet gezien. Een visueel verbluffend en meer dan eens verrassend waargebeurd verhaal dat de opkomst van de Colombiaanse drug business in kaart brengt, ruim voorafgaand de drugsbaronnen genre Escobar. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een inheemse clan (de Wayuu) die zich een hoop miserie op de hals haalt. Door een artistieke visie te combineren met een antropologische meerwaarde belicht de film een absoluut verfrissende kijk op een vertrouwd genre.

*
*
*
* Verplicht veld
Reserveer een plaats