Netwerk Film duikt terug de cinema in met een karrevracht aan goeie films. Elke week verwennen we je meermaals met de strafste films. Nieuw is dat we elke 3de dinsdag een avant-première tonen in het kader van Film Fest Gent On Tour.

Petite Maman

Van Céline Sciamma

10139-pm-lilies-films4

Met Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse, Stéphane Varupenne

FR – 72’

Frans gesproken – Nederlands ondertiteld

Film speelt om 20u

Na Portrait de la jeune fille en feu komt Céline Sciamma terug met Petite Maman. Een film waarin de regisseur terugkeert naar haar roots voor een coming-of-age verhaal waarin de grenzen tussen heden en verleden vervagen.

Na het overlijden van haar oma verkent de achtjarige Nelly het huis en de omgeving waar haar moeder opgroeide. In het bos ontmoet ze een ander jong meisje. Langzamerhand wordt duidelijk dat ze het meisje kent, maar wie is ze? Nelly ontdekt dat haar moeder ook jong is geweest en dat helpt haar te begrijpen wie haar moeder is.

Sciamma maakte Petite Maman tijdens de lockdown van 2020. Dat levert een intiem en intrigerend verhaal op. De film ging in première tijdens het Filmfestival van Berlijn, waar hij werd genomineerd voor een Gouden Beer. “What a superb movie – a jewel of this year’s Berlin film festival”, aldus The Guardian die de film 5 sterren gaf.

Céline Sciamma heeft het genre van de tijdreis-sciencfiction heruitgevonden. Petite Maman is paranormale arthousecinema met een helend effect. ★★★★ - De Standaard

Omdat Sciamma elke minuut laat tellen, elk beeldkader laat zinderen en elk woord laat trillen, heb je achteraf de indruk dat je uit een gave, diepe droom ontwaakt. ★★★★1/2 - Humo