Four Flags

Sinds vandaag kan je aan de gevel van Netwerk Aalst opvallende vlaggen spotten van het kunstproject Four Flags. De vlaggen werden ontworpen door verschillende kunstenaars. Tot eind juli veranderen deze vlaggen wekelijks. Zo krijgt de Aalstenaar 30 verschillende ontwerpen te zien.

Het ontstaan van het kunstproject

Het idee voor Four Flags ontstond toen kunstverzamelaars Julia Mullié en Nick Terra op de vensterbank van hun huis in Amsterdam van de zon genoten en hun oog viel op enkele vlaggenhouders. Ze besloten kunstenaars uit te nodigen om een vlag te ontwerpen en hen zo te ondersteunen in deze moeilijke periode. De vlaggen biedt Four Flags immers te koop aan.

Four Flags in België

Om Four Flags te ondersteunen kocht de Belgische verzamelaar Siska Bulkens de volledige serie en geeft deze in bruikleen aan non-profitinstellingen. Met de hulp van curator Louis-Philippe Van Eeckhoutte reizen de dertig vlaggen langs Aalst, Gent, Brussel, Waregem, Grimbergen, Antwerpen en Genk.

Netwerk Aalst draagt dit kunstproject met groot enthousiasme uit: “Ook nu blijft kunst een manier om te dromen. En als we dat niet kunnen in onze cultuurhuizen dan trekt kunst even de straat op. Zeker in deze periode waarin alles on hold is geplaatst of virtueel plaatsvindt, is dit belangrijk. Ook het symbool van de vlag is veelzeggend,” zegt Pieternel Vermoortel, artistiek directeur bij Netwerk Aalst. 

  1. Das Institut is een collectief van Kerstin Brätsch (1979, Duitsland) & Adele Röder (1980, Duitsland) dat in 2007 werd opgericht. DAS INSTITUT integreert in haar schilderkunst strategieën van marketing en branding en roept zo vragen op over de autoriteit van de kunst in een tijdperk van globalisatie en de eindeloze reproduceerbaarheid van beelden. (foto 1)
  2. Maria Roosen (1957, Nederland) verkent vormen in glas en aquarellen. Met haar ronde, vriendelijke en uitnodigende figuren geeft ze uitdrukking aan thema’s zoals lichamelijkheid, sensualiteit en identiteit. Ze noemt zichzelf een kunstenaars met ‘groene vingers’. In haar werk verwijst ze vaak naar zowel menselijke als plantaardige organen. (Foto 2 links)
  3. Het werk van Willem De Rooj (1969, Nederland) wordt bepaald door de keuze, en combinatie van, beelden in verschillende media. Aangevuld met abstracte begrippen zoals oppositie, contrast, transitie en nuancering probeert hij de conventies van presentatie en representatie te analyseren. (Foto 2 rechts)
  4. Ola Vasiljeva (1981, Letland) woont en werkt in Den Haag, Nederland. Ola Vasiljeva maakt vaak dubbelzinnige, absurde, verstrooide installaties en composities. De opstelling van de objecten brengt daarbij een gechoreografeerde dialoog op gang. (Foto 3 links)
  5. Antonis Pittas (1973, Griekenland) woont en werkt in Amsterdam, Nederland. Antonis Pittas maakt vooral contextgevoelige ruimtelijke installaties die worden gevoed door architectuur, kunsthistorische referenties, de performatieve aspecten van installatiekunst en haar sociale dynamiek. (Foto 3 rechts)

Verkoop

Elke vlag wordt als editie van 4 (+1 AP) geproduceerd en verkocht aan €150 per stuk (excl. verzendkosten). De volledige opbrengst gaat naar de kunstenaar.

Meer?

Volg Four Flags online via de Instagramaccount @fourflags2020.

Lees het artikel 'Four Flags’ - een initiatief van Nick Terra en Julia Mullié op Metropolis M.