Genomineerden voor De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018

Prijsuitreiking op 14.12 in Witte de With Center for Contemporary Art

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlands taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst.

Op 14 December worden de prijzen uitgereikt in Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam.

Het Facebook-event van de prijsuitreiking staat hier.

De organisatoren en de jury de genomineerden voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018 bekend:

Essay

  • Sarah van Binsbergen
  • Thomas van Huut
  • Noortje de Leij

Recensie

  • Maarten Buser
  • Pia Louwerens
  • Jorne Vriens

Innovatieve Kunstkritische Praktijken

Dit jaar wordt bovendien de Prijs voor Innovatieve Kunstkritische Praktijken uitgereikt, gericht op nieuwe (digitale, experimentele, of ongebruikelijke) wegen en vertelmethodes. Hiermee willen de initiatiefnemers van de prijs individuen of initiatieven signaleren en stimuleren die op innovatieve wijze een bijdrage leveren aan de Nederlandstalige reflectie op beeldende kunst. Deze prijs wordt uitgereikt naar voordracht en selectie door scouts, bestaand uit Heske ten Cate, Kris Latoir en Noor Mertens.

De genomineerden zijn:

  • Boris Van den Eynden
  • Sofie Van Loo
  • Kunst is Lang

Dit jaar, bij de zesde editie en tevens het lustrum van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek, kreeg de jury 64 geanonimiseerde recensies en essays toegestuurd om te beoordelen, 11 recensies en 12 essays méér dan voorgaande editie. Opvallend: Alle genomineerde recensenten en essayisten komen uit Nederland, terwijl innovatief talent met twee van de drie genomineerden voor de Prijs voor Innovatieve Kunstkritische Praktijken uit Vlaanderen komt.

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op vrijdag 14 december a.s. worden de winnaars van de categorieën Recensie en Essay (hoofdprijs €3.000 en een mentorschap) en Innovatieve Kunstkritische Praktijken (hoofdprijs €3.000) gepresenteerd bij Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam. De uitreiking gaat om 16:00 uur van start, inloop 15:30 uur. Aansluitende borrel tot ca. 19:30 uur. Op de uitreiking wordt de publicatie gepresenteerd met alle genomineerde essays en recensies. Het programma met sprekers zal binnenkort bekendgemaakt worden. Bijwonen van de uitreiking kan door te reserveren via reservations@wdw.nl o.v.v. ‘Reservering uitreiking Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018’.

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018 staat onder voorzitterschap van Sacha Bronwasser (auteur, curator en spreker, criticus voor o.a. De Volkskrant) en bestaat verder uit Basje Boer (schrijver en freelance cultuurcriticus, o.a. De Groene Amsterdammer), Vincent van Velsen (freelance criticus en curator, o.a. bijdragend redacteur Metropolis M), Michael Van den Abeele (kunstenaar) en Christophe Van Gerrewey (redacteur De Witte Raaf, professor architectuurtheorie EPFL, winnaar Prijs voor Jonge Kunstkritiek 2008).

De prijs is een initiatief van De Appel Amsterdam, Witte de With Center for Contemporary Art Rotterdam, het Mondriaan Fonds, Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA - Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Van Abbemuseum Eindhoven, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Netwerk Aalst en M - Museum Leuven.

Vragen? Mail naar info@jongekunstkritiek.net, of bekijk de website van de organisatie.