Spy School

een project van Tea Tupajić

Na een ontmoeting met Israëlische agenten op de luchthaven van Tel Aviv startte de Kroatische theaterregisseur Tea Tupajić een project op over de manier waarop inlichtingen- en veiligheidsdiensten gebruik maken van methodes en inzichten uit het theater en de kunsten.

Veiligheidsdiensten verzamelen sinds jaar en dag kennis over menselijke psychologie, gedragingen en interacties met de bedoeling technieken te ontwikkelen om doelgerichter te kunnen communiceren, observeren en misleiden.

Tijdens een reeks workshops van telkens twee dagen draait Tea Tupajić de rollen om. Kunnen we via het aanleren van ondervragingstechnieken en spionagemethodes onze sociale vaardigheden aanscherpen? Tea brengt ook oefeningen uit wervings- en trainingsprocedures aan. Kunnen deze ons helpen in ons dagelijkse leven?

Naast deze workshops organiseert de Spy School een aantal publieke lezingen, en een Spy Film Festival. Deze lezingen gaan onder meer in op de historische ontwikkeling van inlichtingentechnieken, reflecteren over de relatie tussen magie en inlichtingen, en kijken naar het veiligheids- en inlichtingenveld vandaag. Het Spy Film Festival gaat uit van een filmlijst die voormalig CIA officier Kenneth A. Daigler samenstelde als inspiratie voor spionnen-in-spe.

Praktisch

Tussen 16 mei en 1 juni 2018 organiseren we 3 keer dezelfde workshop, die telkens 2 dagen duurt. Zowel individuen als bedrijven, organisaties of verenigingen kunnen zich hiervoor aanmelden. Op dit moment stellen we deze groepen samen; contacteer ons gerust mocht er interesse zijn om individueel of in groep deel te nemen. Begin april maken we de precieze data van de workshops bekend en dan kunnen er eventueel nog een aantal mensen aansluiten.

We vragen voor deelname aan de workshop 35 euro per dag per persoon, inclusief lunch. Studenten en groepen vanaf 10 personen kunnen deelnemen aan het kortingstarief van 25 euro per dag per persoon. Gelieve contact op te nemen indien u dit bedrag niet kunt betalen, dan zoeken we samen een oplossing.

Deelnemers aan de Spy School workshop kunnen de publieke Spy School lezingen en het Spy School Film Festival gratis bijwonen. Dit programma wordt in de loop van de maand maart bekendgemaakt, en is voor iedereen toegankelijk. Het publiek is tevens welkom als toeschouwer van de workshops die zullen plaatsvinden in een speciaal uitgeruste tentoonstellingsruimte van Netwerk Aalst.