concert

Alle Programma

Crónica Label Night

Stephan Mathieu / Ran Slavin / Janek Schaefer / @c

Het Portugese Crónica is één van de meest vooruitstrevende elektronica / medialabels van het moment. Naast elektronische en experimentele muziek ondersteunt Crónica met haar uitgaven ook audiovisuele projecten van intermediaire kunstenaars. Eind vorig jaar kwam hun 30ste release uit, hoog tijd voor een labelnight.

Stephan Mathieu (DE)
De Duitse muzikant en geluidsartiest Stephan Mathieu (1967) is één van de meest unieke artiesten in de hedendaagse digitalia. De laatste tien jaar bracht hij zestien stuk voor stuk geprezen cd’s uit, met zowel solowerk als samenwerkingen met o.a. Douglas Benford, Ekkehard Ehlers, John Hudak, Janek Schaefer en Akira Rabelais. Zijn meest recente werk is nu beschikbaar op Die Schachtel.

Mathieu’s composities zijn grotendeels gebaseerd op omgevingsgeluiden en de klank van oude instrumenten en retro media. Door middel van o.a. microfonie, collagetechnieken en spectrale analyses bewerkt hij deze geluiden tot composities.

Zijn recentste project Virginals is een reeks recitals die hulde brengen aan enkele grote hedendaagse componisten van minimale, experimentele en elektroakoestische muziek. Hiervoor interpreteerde Mathieu werk van o.a. Phill Niblock, Alvin Lucier, Charlemagne Palestine, Francisco Lopez op virginal ottavino, een Renaissance klavier, en met middel van mechanische grammofoons met zelf opgenomen dubplates.

In Netwerk brengt Mathieu speciale versies van Alvin Lucier’s Music With Magnetic Strings en Francisco Lopez’ Untitled #92.

OPGELET: doordat de dubplates nog niet klaar zijn, zal Mathieu enkel het stuk van Alvin Lucier brengen.

Janek Schaefer (UK)
Janek Schaefer bouwde de triphonic turntable, een platendraaier met drie armen, om zijn indrukwekkende Foundsoundscapes live te brengen: een combinatie van geluidsarchitectuur, experimentele muziek en auditief rariteitenkabinet. In het verleden werkte hij samen met Robert Hampson, Philip Jeck en Stephan Mathieu en bracht albums uit op o.a. Asphodel (US), Fat Cat (UK), Sub Rosa (BE), Staalplaat (NL) en CRÓNICA (PT).

@c (PT)
Het project van labelbaas Miguel Carvalhais en Pedro Tudela, startte als een trio en werd later gereduceerd tot een duo dat sporadisch aangevuld wordt met de Oostenrijkse visueel kunstenares Lia. Hun werk is ontwikkeld vanuit de samenhang van algoritmische composities, concrete geluiden en improvisatie.

Ran Slavin (IL)
Ran Slavin is een intermediair audiovisuele artiest uit Tel Aviv. Zijn werk bevindt zich op de grens van hedendaagse kunst en experimentele muziek. Door het mengen van traditionele muziek uit het Midden-Oosten met elektronische ambient, glitch en eigen videowerk creëert hij steeds weer een unieke associatieve stroom van gebeurtenissen.

15.03.2008 20:30