Lokaal Dendy

Lokaal Dendy is onze open ruimte op de begane grond. Het omvat een café, een open keuken en een werk- en ontmoetingsplaats. Het is daarom de ideale setting om samen te eten, elkaar te ontmoeten of workshops te organiseren. Lokaal Dendy is een buurthuis, een plek waar verschillende organisaties en groepen thuis zijn. We willen bruggenbouwers zijn, bemiddelaars: genereus en solidair.

Een levendig buurthuis

Als buurthuis is Lokaal Dendy ons antwoord op een paar prangende vragen. Hoe versterken we het sociale weefsel in de buurt? Wat kan ‘burgerschap’ zoal betekenen? Hoe slaan we een brug tussen artistieke ontwikkeling en het dagelijkse leven?

Lokaal Dendy werkt bottom up (van onderuit). Dat wil zeggen dat we in principe openstaan voor alle vragen en voorstellen, en in overleg bekijken of we elkaar kunnen ondersteunen. Hebben we een common ground (gedeelde grond), dan gaan we ervoor. Samenwerkingen en netwerken geven zo vorm aan nieuwe, gedeelde projecten. Ook onze vrijwilligers dragen vaak ideeën aan die we graag ondersteunen. Ze kennen het huis en de buurt,  en weten precies waar we graag onze schouders (mee) onder zetten. Kortom, ons vertrekpunt is de vraag: Waar droom jij van? Wat mis je in de buurt? Waar wil je mee aan bouwen?

Coprogramma

Het programma van Lokaal Dendy wordt ingevuld van buitenaf. Wij bieden ondersteuning, regelen de organisatie en helpen om activiteiten te communiceren naar een breder publiek. Als dat gewenst is, tenminste, want ook intieme, kleinschalige initiatieven vinden hier hun plek. Denk bijvoorbeeld aan het werken met kwetsbare groepen die op zoek zijn naar een veilige ruimte. In Lokaal Dendy is ruimte voor alles en iedereen.

Een familie van mobiele meubels

Aslı Çiçek ontwierp in samenwerking met Maxime Descheemaecker een familie van speelse, modulaire meubels om de ruimte vorm te geven. Deze meubels, geïnspireerd door dozen op boekenmarkten en uitklapbare oude koffers, passen zich moeiteloos aan aan verschillende activiteiten in Lokaal Dendy en nodigen uit tot het actief gebruiken van de ruimte. De stukken hebben hun eigen kenmerken, zijn verspreid over de vloeiende begane grond, maar ze zijn deel van een groep, herkenbaar aan hun belangrijkste kenmerken en verenigd door een tweekleurige afwerking.

Bookshop

Onze bookshop biedt een bescheiden selectie boeken die aansluit bij het programma. Deel van deze selectie wordt gecureerd door rile*, een Brusselse performanceruimte en boekhandel gespecialiseerd in poëzie, theorie, artist writing en experimentele tekst.

Open keuken en café

Bij de renovatie hebben we de Lokaal Dendy-keuken centraal gezet en goed uitgerust om grote groepen te bedienen. Volkskeukens, zondagse brunches, bakdagen, workshops, koken voor kinderen – hoe drukker onze keuken, hoe beter. Hier zetten we chefs met verhalen, tradities en rituelen uit hun eigen keukens in de schijnwerpers met walking dinners en gastronomische hoogstandjes. Gezonde voeding en welzijn vinden we belangrijk, en daarom kiezen we resoluut voor lokale producten en producenten. Zo worden onze workshops en wereldkeuken mogelijk gemaakt door partners als Diversplus, Foodbridge & SANKAA en Smuljungle.

En dan is er natuurlijk ons café. De ideale plek om na de film te blijven plakken, een koffie te drinken voor de tentoonstelling of gelijkgezinden te ontmoeten voor een ongedwongen babbel. Schol!

Open atelier

Het atelier, geïnspireerd door Art Basics for Children, is een ruimte om samen te zijn, te lezen of te tekenen. Wil je je creatieve ervaring verdiepen? Ontdek dan zeker ook onze creatieve workshops, die verbonden zijn met rondleidingen door de lopende tentoonstelling.

Huur onze infrastructuur

Het gebouw van NW Aalst heeft een oppervlakte van 2.000 vierkante meter en omvat kantoren, ontmoetings- en vergaderplekken, een volledig uitgerust atelier, een kunstenaarsverblijf, een café, een keuken, een bookshop, een cinema-theaterzaal, en 1.200 m2 tentoonstellingsruimtes. 

Stuur je aanvraag naar Celine.
Elke aanvraag wordt individueel behandeld.