concert

Alle Programma

Cut Hands / Ekoplekz / Lê Quan Ninh / Vindicatrix

Dream On

Frank Theys’ installatie Nachtkoorts inspireerde een avond vol donkere dromen, angststoornissen, koloniale gruwel, horror, grimmige concerten en video’s.

Cut Hands is de naam van het nieuwe soloproject van William Bennett, bekend van legendarische noisemeesters Whitehouse. Op de plaat Afro Noise I (Susan Lawly) mengt hij de brutale energie van verknipte Afrikaanse percussie met donkere synths en noisy elektronica.

Met allerlei halfwerkende apparaatjes, pedaaltjes en lo-fi cassettespelers brouwt Ekoplekz analoge, beangstigende elektronica waarin hij de BBC Radiophonic workshop, vroege dub, krautrock en postpunk door de mangel haalt. Mordant bracht dit jaar de fel aan te raden dubbeltape Memowrekz en de Fountain Square EP uit.

De Franse percussionist Lê Quan Ninh speelt de grote trom op een ongeziene wijze: hij schraapt het vel met cymbalen, dennenappels en kleine percussie. De percussionist creëert op unieke manier gelaagde, etherische drones.

Vindicatrix verbaasde vorig jaar met de bizarre 12″ Hume/Unborn Vectors (Mordant Music), waarop hij Michael Jacksons Human Nature vertraagde tot een van de meest angstaanjagende nummers van de winter. Hij verzoent namelijk het onverzoenbare: donkere dubstep met laat-romantische Duitse liederen. Zijn bariton croont, fluistert, jankt, zucht en kreunt bovenop minimale elektronica, spectrale vioolarrangementen en duistere beats. Zo klinkt Vindicatrix’ muzikale universum als een nachtmerrie waarin Scott Walker zich aan een dodendans met Shackleton waagt.

dj Danny Verstraete
Een weerbarstige verdraaiing uit de werkelijkheid gebasseerd op een collage avant-la-lettre of hoe men noise, wave, ritual, industrial, musique concrète, exotisme en elektronics transformeert naar een hoger niveau.

24.09.2011 20:30