concert

Alle Programma

Emphase Labelnight

Het nieuwe Berlijnse label Emphase records is vooral bekend van de Emphasolo-uitgaven, waarop verschillende artiesten (o.a. Anne Laplantine, Ronald Lippoks, Claudia Kapp, Guido Möbius, F.S. Blumm) elk een nummer creëren met gebruik van één enkel instrument/sound/klank, de OneOnOne’s.

Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst programmeert 3 acts van Emphase records, een nieuwe kijk op elektronica.

Frank Schültge aka F.S. BLUMM, met releases op Tomlab, Morr Music, Tokuma, Audio Dregs en de helft van Sack Und Blumm (Staubgold), weet als geen ander muziek te maken met elektronica en “echte” instrumenten. Z’n geluidskeuken bestaat vooral uit akoestische instrumenten zoals piano, kalimba, vibrafoon, guitaren, en af en toe een streepje accordeon. Hiermee maakt hij kleurrijke geluidstafereeltjes die enerzijds proeven naar sfeervolle droomlandschappen en anderzijds naar perfect gestructureerde mooie popsongs. Het muzikaal resultaat is dus vaak zo origineel dat het geen zin heeft om aan ‘namedropping’ te doen om F.S. Blumm z’n muziek te beschrijven.

De Parisienne ANNE LAPLANTINE heeft reeds verschillende elektronica – albums op haar palmares staan: als Michiko Kusaki op het Weense Angelika-Köhlermann-label, als Angelika Köhlermann en Anne Hamburg op het zeer fijne Tomlab. Momenteel woont en werkt ze in Berlijn waar ze ook haar recentste album ‘Dicipline’ bij Emphase records uitbracht. Haar geluid doet ons vaak terug denken aan een andere française, Colleen (07-05-005 in Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst). Beiden creëren een pallet van diepgaande emoties, fragiele sensaties, door te werken met de juiste harmonieën en melodieën. Enkel houdt Anne Laplantine het bij zeer minimale structuren, waardoor haar composities nooit te zwaar geladen of te complex zijn.

Alexej GOTTSCHAU & Guido MÖBIUS zijn twee derde van het Berlijnse un-rock-trio Blinker Inc. Met bas en gitaar, klokkenspel en elektronica uit hun live-set zich als een bastaardversie van het op Klangrieg verschenen solo-album ‘Klisten’ van Guido Möbius.
Met z’n debut slaagt hij er in de grens tussen lichtheid en complexiteit te bewandelen. Möbius maakt muzikale arrangementen voor stille films onder de noemer Hildeguard (samen met Toby Burdon & Sean Cooper) en is ook werkzaam bij Autopilot music, maar bovenal dus labelbaas van het kleine maar zeer fijne Emphase records.

16.04.2005 20:30