concert

Alle Programma

Josephine Foster / Broeder Dieleman

De Amerikaanse Josephine Foster is een folk singer-songwriter uit Colorado. Ze trad tijdens haar tienerjaren op als zangeres op trouwfeesten en begrafenissen, met als ambitie de stap naar opera te zetten. Geïnspireerd door The Great American Songbook, Britse folk en psychedelica liet ze dit idee echter varen en begon ze haar eigen nummers op te nemen. Sinds 2000 brengt ze jaarlijks nieuw werk uit gaande van Amerikaanse folk,19e eeuwse Duitse liederen, kinderliedjes over psychedelische rock tot Spaanse en Baskische traditionele muziek.

Met albums als Born Heller (2004), This Coming Gladness (2008) en I’m A Dreamer(2013) leverde Foster werk om uit te bloemlezen. Haar nieuwste plaat No More Lamps In The Morning werd een verrassende verzameling reïnterpretaties van vooral deze platen waarmee ze een nieuwe (folk)weg inslaat.

Foster voelt zich hoorbaar vrij, kiest voor de uitgepuurde aanpak en brengt haar nummers met een minimale bezetting: zij zelf op klassieke gitaar met haar echtgenoot Victor Herrero (zie Baby Dee, 2015) op Portugese gitaar. Intieme fluisterfolk van de puurste soort, alsof we in haar huiskamer zitten terwijl ze vertelt uit een oud verhalenboek.

> Volledige Europese tour

In zijn sappig dialect brengt Broeder Dieleman spaarzaam gearrangeerde songs over het Zeeuwse landschap en leven.

Je hoort deze verhalen in kroegen, aan de keukentafel en bij de kachel. Daarom is het ook niet vreemd dat de personages na afloop van de liedjes een soundscape van ruisende populieren inlopen terwijl ze doorpraten over het voorjaar, de oogst of hun roeping als beeldhouwer en priester.

De Zeeuws-Vlaamse troubadour wordt warm aanbevolen aan liefhebbers van ingetogen folk en alt country, als Wovenhand en Bonnie ‘Prince’ Billy. Met deze laatste had Broeder Dieleman de eer samen te touren en een 7” plaat op te nemen, waarop ze elk een nummer van elkaar vertolkten.

Eind vorig jaar kwam Uut de bron uit, een nieuw album (en/of boek) vol liederen, veldopnames, instrumentale passages en een bundeling van al zijn teksten.

 

29.04.2016