concert

Alle Programma

ONE Festival

Pierre Bastien / Jozef Van Wissem / Toytone (Patrick Catani) & Marc Nostromo / Sun Ok Papi K.O.

Het ONE festival is het eerste Dogma muziekfestival: onder het credo noodzaak is de moeder van alle inventiviteit wil het festival, in tijden van totale muzikale en technische vrijheid, een tegengewicht zijn voor de groeiende willekeur. Hoe? Door het opleggen van een bepaalde artistieke beperking: als geluidsbron mag er slechts één instrument gebruikt worden. ONE is een project van Guido Möbius en Anke Eckardt.

Pierre Bastien (FR) Mecanium
Pierre Bastien is een muzikale vernieuwer die met zijn delicate, anachronistische creaties een nostalgische ruimte creëert voor contemplatie. Mecanium, Bastiens orkest, is een verzameling zelfgemaakte robotten die ontworpen werden om muziek te spelen. Bastien bouwde ze uit meccano en gerecycleerde draaitafelaandrijvingen. Ondertussen heeft de uitvinder meer dan tachtig exemplaren gebouwd, waarvan de oudste dateert uit 1977.

Op ONE gebruikt Bastien een klein toestel dat uit (mechanisch bespeelde) drum, houtblazers en strijkers bestaat. In tegenstelling tot andere concerten gebruikt hij op het ONE festival enkel het toestel, zonder de muziek met trompet, sanza of viool aan te vullen.

Jozef Van Wissem (NL) luit
De Nederlandse Jozef Van Wissem speelt een onalledaagse instrument in de wereld van hedendaagse improvisatie: de renaissance- en barokluit. Hij slaagt erin om een brug te bouwen tussen 17de-eeuwse luitmuziek en 21ste-eeuwse minimalisme en improvisatie. Hoewel hij soms gebruik maakt van subtiele elektronische manipulatie, blijft hij toch trouw aan het specifieke timbre, resonantie en techniek van een luit.

Hij benadert renaissance luitmuziek op een radicaal conceptuele wijze: hij deconstrueert bestaande composities, door ze bvb. achterwaarts te spelen. Daarnaast componeert hij zelf stukken volgens principes uit de dodecafonie: palindromes en gespiegelde structuren. De stukken hebben daardoor geen traditionele lineaire compositie, geen traditionele spanning/ontspanningsprincipe, en drijven op een intense, nooit aflatende spanning.

Toytone (Patric Catani (DE)) + Marc Nostromo (BE) gp2x game consoles
De Duitse Patric Catani bevuilt als Toytone sinds enige tijd wereldwijd het muzikale landschap. Andere pseudoniemen waaronder hij opereert zijn A*Class, EC8OR, Candie Hank, Very Impossible Person of Puppetmastaz. Oorspronkelijk was live spelen voor Catani een traumatische ervaring, maar na zoveel jaar slaagt hij erin extreme en absurde muziek te maken, die toch ‘funky’ en gestroomlijnd blijft klinken.

Marc Nostromo, een vooral in Gameboy- en Sidtunekringen bekende programmeur en muzikant, ontwikkelde LitteGPTracker (oftewel The Piggy), muzieksoftware specifiek ontwikkeld om op game-consoles te draaien.

Op ONE zullen Catani en Nostromo samen – op slechts één gameconsole – het podium delen.

Sun Ok Papi K.O. (BE) bicycle horn
SUN OK PAPI K.O. is het alter ego van Laurent Baudeaux, een dilettant genie en een professioneel non-virtuoos. Op zijn meest recente plaat Orchestre Philharmonok (Sonig) maakt hij ernstig/euforische clubmuziek zonder discotheek en avant-garde zonder muziektheorie. Hij omzeilt moeiteloos de valkuil van het cynische post-modernisme door zijn authentieke liefde voor popmuziek.

Voordien tourde Baudoux met het project Baleine 3000, waarvoor hij met MC Illreme werkte. Op het ONE festival in Netwerk zal Baudoux fietshoorns bespelen door middel van allerlei mysterieuze technische apparatuur.

08.11.2008 20:30