concert

Alle Programma

Phill Niblock & Thomas Ankersmit

De Amerikaanse componist en film/videokunstenaar Phill Niblock is sinds halfweg de jaren zestig actief met multimedia presentaties. Zijn uiterst minimalistische composities zijn gewoonlijk gebaseerd op drones, interferentie en boventonen. Door de combinatie van statische oppervlaktestructuren en actieve harmonische bewegingen ontstaat buitengewoon originele muziek die vele generaties componisten geïnspireerd heeft. De stukken zijn op computer gemaakt en samengesteld op basis van opnamen van aanhoudend gespeelde tonen op traditionele instrumenten (cello, viool, trompet, sax …). Lange tijd presenteerde hij zijn werk alleen maar in de vorm van performances in galerieën en musea. Het leek onmogelijk een vorm te vinden waarin zijn presentaties in een ‘collectie’ konden worden opgenomen of op een beeld- of geluidsdrager worden vereeuwigd. Maar de laatste tien jaar verschijnen er DVD’s onder zijn naam en wordt zijn muziek op cd uitgebracht door het toonaangevende Britse Touch-label ( Touch FoodTouch Works & Touch Three). De recensies zijn ongemeen positief. De laatste jaren werkt Niblock veel samen met de Berlijnse altsaxofonist en elektronicamusicus Thomas Ankersmit.

Minimalisme, extreme vormen van improvisatie en puur klank-onderzoek spelen een grote rol in Ankersmits werk. In zijn solosets creëert hij met behulp van een EMS synthesizer en computer zorgvuldig opgebouwde noisescapes die hij laat versmelten met het geluid van zijn altsaxofoon. In de sets met Niblock laat hij het geluid van zijn vaak onversterkte saxofoon in botsing komen met Niblock’s drones: hij verplaatst zich binnen de ruimte en zoekt bepaalde harmonieën op die hij via microtonen opnieuw bewerkt. Zij brengen samen een elektro-akoestische performance waarin ook de films van Niblock (onder het thema Movement of People Working) een belangrijke rol spelen. Analoog met de tegengestelde bewegingen in zijn muziek (extreem actieve versus statische elementen), wordt in zijn films de traagheid van de meesterlijke lange takes tegengewerkt door een gevarieerde structuur van ritme en lichaamsbeweging. Kortom, beeld en muziek versterken elkaar en maken van het concert een totaalervaring voor de toeschouwer.

Zij brengen samen een elektro-akoestische performance verzorgen waarin ook de films van Niblock (onder het thema Movement of People Working) een belangrijke rol spelen. Analoog met de tegengestelde bewegingen in zijn muziek (extreem actieve versus statische elementen), wordt in zijn films de traagheid van de meesterlijke lange takes tegengewerkt door een gevarieerde structuur van ritme en lichaamsbeweging. Kortom, beeld en muziek versterken elkaar en maken van het concert een totaalervaring voor de toeschouwer.

www.phillniblock.com

01.12.2006 22:30