concert

Alle Programma

Smoke on the Water

Joris Van de Moortel / Nico Dockx & Krist Torfs / John Duncan / Faceneck / Gerard Herman / Vom Grill

Voor het transdisciplinaire event Smoke on the Water verscheept Joris Van de Moortel zijn rijnaak naar de Dender. De boot is deze avond een vrijstaat voor kunstenaars en muzikanten die werken op het ongemeen boeiende snijpunt beeldende kunst-muziek. Van de Moortel presenteert de installatie/performance Audi 80 en nodigde Nico Dockx & Krist TorfsJohn DuncanFaceneckGerard Herman en Vom Grill uit.

In de vorm van geluid, beeld, en/of architectuur pendelt het werk van Joris Van de Moortel tussen orde en chaos. Hij ritmeert beweging, bundelt energie, doet structuren uiteenspatten, assembleert nadien de brokstukken. Van de Moortels Audi 80 fungeert als een vitrine voor een gelijknamige muziekperformance. Rook onttrekt de actie grotendeels aan het oog en blijft de sporen ook tijdens de daaropvolgende weken verhullen, tot ze tijdens het KRAAKfestival opnieuw geactiveerd worden.

 

Beeldend en performancekunstenaar Nico Dockx vertrekt vanuit een fundamentele belangstelling voor archieven en structurele processen zoals data, herinneringen, informatie, distributie en management. Resultaten van samenwerking met andere kunstenaars, installaties, publicaties, teksten en video’s onderzoeken dikwijls de relatie tussen perceptie en herinneringen, waarbij telkens verschillende interpretaties mogelijk zijn. Op de rijnaak performt de kunstenaar voor het eerst met Krist Torfs, drummer van het uiterst fijne White Circle Crime Club.

John Duncan heeft iets met angst en verontrusting. Zijn oeuvre is immens, indrukwekkend, en omspant zowat alle kunsttakken. Sinds 1978 legt hij in muziek, performances, installaties en video’s de donkere en onderbewuste krachten bloot waar elk individu willens nillens speelbal van is. Muzikaal speelde hij een niet te onderschatten rol in zowel het invloedrijke LA  free music society (zie ook Mike Kelley, Smegma, Joseph Hammer, en vele anderen), als in de vroege Japanse noisescène door samen te werken met o.a. Merzbow en Keiji Haino. Een quadrafonische nachtmerrie zal ons, arme stervelingen, deel zijn.

 

Faceneck is grafisch vormgever Jef Cuypers en beeldend kunstenaar Matthieu Ronse. Het duo is niet vies van een zak grauwe gitaarnoise met smerig geschreeuw. Taggers schrijven: intense post-hardcore, noisey performancekunst. Faceneck is vooral heel erg cool sinds hun knalblauwe splitvinylreeks met o.a. Wolf Eyes, Spykes en Vom Grill.

Tekenen, muziek, performances en fietsen lopen vlot in elkaar over in het heerlijke absurde universum van Gerard Herman. Als Kian Sandalen bracht hij een eerste tape uit op Lieven Martens’ taped sounds-label. Vorig jaar studeerde hij af met de LP Fêta Justice op KRAAK. Beiden zijn fieldrecordings van zijn leven als hyperproductieve kunstenaar: pseudo-etnische muziek, klankpoëzie, circulaire blaastechnieken, surrealistische woordspelletjes en verwaaide cafégesprekken. Troost u, wij wisten ook niet waar we het hadden na een eerste keer luisteren.

 

Dennis Tyfus is beeldend kunstenaar, baas van het platenlabel Ultra Eczema, en bezieler van Günther  – concertplek annex lege winkelruimte in Antwerpen. Als Vom Grill is hij bovendien een begenadigd Tibetaans keelzanger en tape jockey. Tyfus tourde in 2011 met duivel-drumt-het-al Chris Corsano, jaagde treinreizigers in Mechelen de stuipen op het lijf met een video-installatie tijdens Contour 2011 en zal in de boot alleen brauwelen. Wees op tijd, zijn concerten overschrijden meestal de kaap van acht (!) minuten niet.

 

11.02.2012 20:30

Gerelateerd programma

concert

03.03.2012

KRAAK festival 2012

Alvarius B / Amen Dunes / Angels in America / Darksmith / Paul Dutton / Peter Fengler Girlseeker / Sally Golding / Hieroglyphic Being / Keijo & The Rambling Boys / Lukas Ligeti / Roscoe Mitchell / Räjäyttäjät / Rodger Stella / Joris Van de Moortel / Wild Classical Music Ensemble