Performatieve wandeling

Door Katya Ev

In de huidige context van ongekende beperkingen op het publieke leven en repressieve politiek om de huidige gezondheidscrisis in te tomen, besloten kunstenaar Katya Ev en kunstencentrum Netwerk Aalst een performatieve wandeling te organiseren. Drie performers zullen in stilte en afzonderlijk vertrekken vanuit verschillende delen van de stad Aalst met blauwe zwaailichten in de hand, hierbij volgen ze alle huidige maatregelen.

De wandeling relateert aan Augenmusik (Paris, 2016), een werk van Katya Ev dat gepresenteerd wordt op de tentoonstelling New Songs for Old Cities in Netwerk Aalst. Vierentwintig performers vertrokken tegelijkertijd vanuit elk van de vierentwintig ‘toegangen’ tot Parijs. Met blauwe zwaailichten voor zich, liepen de deelnemers van de Parijse ring naar het centrum van de stad. De voorstelling lokte een sterke reactie uit die het gevoel van paniek in de samenleving onthulde.

De drie verschillende trajecten staan aangegeven op de kaart van Aalst, elk met een symbolisch gekozen punt van vertrek. De lichtdragers wijzen de weg en vertegenwoordigen zo een perspectief op de medische sector, discriminatie, gender, politiegeweld, inkomensongelijkheid en het publieke leven. Volg ze live online of kom ze tegen in de straten van Aalst.

De huidige covid-maatregelen worden genomen vanuit een logica van crisis en noodzaak, maar zorgen voor alarmerende situaties op tal van andere domeinen. De autoriteiten lijken al langer een ‘uitzonderingstoestand’ te hebben omarmd. De wandeling, die door de kunstenaar is geconcipieerd om niet in te gaan tegen enige geldende wet, maakt zichtbaar in hoeverre de autoriteiten zich zelf op de grens begeven.

De performatieve wandeling valt samen met Still Standing for Culture en de Werelddag voor Sociale Rechtvaardigheid.

Startpunten van de wandeling

Action winkel
Kapiteintjesstraat 11/4, 9300 Aalst

Low-budget winkelketen recht tegenover het politiebureau van Aalst. De route loopt door het welvarende deel van de stad, het historische centrum met de Grote Markt en de levendige winkelstraten. De performer zal om 18.00 uur stipt het licht aandoen binnen in de Action.

Afstand tot Netwerk Aalst: 1,4 km

OLV Hospital
Moorselbaan 164, 9300 Aalst

Groot en gerenommeerd medisch centrum dat regio Aalst bedient. De uitstekende reputatie van de afdeling cardiologie en robotchirurgie hebben bijgedragen tot de bijnaam Aalst Zorgstad. In oktober 2020 gaf de burgemeester van de stad de voorkeur om geen Covid-patiënten uit Brussel hier op te vangen.
De route naar Netwerk loopt door een gemengde arbeiderswijk op de rechteroever van de Dender. De performer zal om 18.00 uur stipt het licht aandoen binnen in de ontvangsthal die via de hoofdingang bereikbaar is.

Afstand tot Netwerk Aalst: 1,3 km

Busstation
Busstation, 9300 Aalst

Deel van het centraal vervoersknooppunt van de stad Aalst waar ook het treinstation is. Momenteel is dit zeker de meest levendige locatie van Aalst. De busverbindingen zijn vooral belangrijk om de pendelaars van de arbeidersklasse te dienen.
De route naar Netwerk loopt langs het Stadhuis van Aalst en de brug die de west- en oostzijde van de Dender met elkaar verbindt. De performer zal om 18.00 uur stipt op Platform 1 het licht aansteken.

Afstand tot Netwerk Aalst: 0,6 km

Performers

Aline Hernández (Mexico, 1988) is kunsthistorica, curator en redacteur en woont momenteel in Brussel. Haar onderzoek richt zich op het emancipatorisch potentieel van fotografie voor onderdrukte groepen. Sinds 2015 maakt ze deel uit van kunstenaars- en activistische groepen in Mexico en heeft ze als journalist meegewerkt aan het versterken van talrijke sociale pijnpunten in de context van Mexico.

Mia Kreutz (België, 1995) is leerling gitaarbouwer en muzikant en werkte voorheen in de culturele sector in Brussel. Ze komt oorspronkelijk uit het landelijke Duitstalige deel van België en gelooft sterk in gender- en raciale gelijkheid. Ze is een libertair socialistische feministe die geen onbekende is met politieconfrontaties.

Hadassa Ngamba (Congo, 1993) beeldend kunstenaar momenteel gevestigd in Gent. Door middel van schilderijen, tekeningen, video’s, installaties en performance onthult Ngamba indicatoren van kapitalistische factoren voor het beheersen van strategische ruimtes, met name land en minerale hulpbronnen, resulterend in schrijnende sociale en ecologische problemen in Congo. Ngamba studeerde Criminologie aan de Universiteit van Lubumbashi waar ze zich specialiseerde in Binnenlandse Veiligheid.

Praktisch

Zaterdag 20 februari, om 18u

In de straten van Aalst, live op onze facebook– en instagrampagina

Katya Ev’s project Augenmusik maakt deel uit van de tentoonstelling New Songs for Old Cities in Netwerk Aalst tot 28.02.2021. New Songs for Old Cities markeert het begin van een structurele samenwerking tussen Netwerk Aalst, HISK en Stad Aalst.

20.02.2021