Pieter De Bruyne

Lezing door Eva Storgaard

De Aalsterse interieurarchitect en meubelontwerper Pieter De Bruyne (1931-87) kreeg in de jaren 1950-1980 veel aandacht voor zijn werk. Zijn oeuvre omvat talrijke woningen, interieurs, meubelen en objecten. Allen gekenmerkt door een zeer persoonlijke vormentaal, die hem uiteindelijk positioneerde als een van de meest vernieuwende en non-conventionele ontwerpers in België.

De Bruyne deed zijn intrede in de Belgische designcultuur in de jaren 1950 met het zogenaamde ‘sociaal meubel’. Als weerwoord op de nonchalance en de lage standaarden die hij ervoer in de samenwerking met de meubelindustrie, begon hij zijn eigen persoonlijke kruistocht tegen vervlakking en middelmatigheid. In de jaren ‘60 leidde dit tot het ontwerpen van ambachtelijk vervaardigde en zeer ingenieuze meubelstukken. Kenmerkend voor De Bruyne was zijn voortdurende zoektocht naar authenticiteit en adequate ontwerpoplossingen. Dit betekende dat hij als ontwerper altijd zoekende was en dat zijn ontwerpmethodiek continu in ontwikkeling was. De spraakmakende meubels die hij ontwierp in de jaren ‘70-‘80 zijn hier een tastbaar resultaat van.

Op 56 jarige leeftijd overleed De Bruyne, in de fleur van zijn leven en op het hoogtepunt van zijn carrière. Sindsdien hebben onderzoekers en kenners geprobeerd om zijn intenties en ontwerpen te begrijpen. Tot vandaag leveren ze voer voor verwondering en discussie. Deze lezing door Eva Storgaard schetst de carrière van De Bruyne en geeft een uitgebreide indruk van zijn oeuvre.
De blauwe kamer in de privéwoning van Pieter De Bruyne, Stationsstraat te Aalst.

Eva Storgaard is opgeleid als architect aan de Architectuurschool van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen. Na haar studies werkte ze als architect in Brussel en Antwerpen. Ze is sinds 2005 verbonden aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen, waar ze is aangesteld als onderzoeker en praktijkassistente aan het departement Interieurarchitectuur. Ze is co-auteur van het boek Pieter De Bruyne 1931- 1987. Pionier van het postmoderne.

praktisch

Start om 20u00

inkom: €15 niet-leden, €10 V.VAK-leden en studenten

Reserveren op voorhand niet mogelijk.

www.vvak.be

21.10.2021—00:00