To Each His Own Mask

Tine Guns

We leven in een tijd van crisissen en falende economische systemen. Geen wonder dat vragen naar verandering en vernieuwing opduiken. De protestcultuur is aan een opmars bezig.

Elke revolutie heeft zijn iconen. Tegenwoordig zien we het masker naar voor komen. Het gebruik van maskers is een carnavaleske strategie. De mens wordt een massa, het individu een idee. Carnaval is een ritueel dat voor een tijdelijke ontmanteling van de gangbare sociale en politieke regimes zorgt, waarbij de bijhorende normen en waarden zijn opgeschort. Na een beperkte periode van toegelaten wanorde en verandering wordt de orde echter weer hersteld.

Daarom dringt deze vraag zich op: geldt de hedendaagse protestgolf als de illusie van een carnaval? Bevestigt ze eigenlijk de gevestigde machtsstructuren? Doet ze ons vergeten?

Wat als we voorbij het lachende masker van carnaval kijken? Kunnen we carnaval gebruiken om tot een echte revolutie te komen? Was het doel van het oude carnavalsritueel niet om te herinneren, om de winterdemonen in de ogen te kijken en te transformeren tot lente?

To Each His Own Mask is een uitdagende en visueel indringende documentaire van filmmaker en beeldend kunstenaar Tine Guns, wiens werk recent nog te zien was in Netwerk in de solotentoonstelling To Each His Own Mask, 17.01 — 06.03 2016.

To Each His Own Mask, Tine Guns, 2017, 45’
Produced by Animal Tank
www.toeachhisownmask.be

6€

Reserveren kan hier.

PREMIÈRE

17.02.2017