Visite op Visite: Langweile

Visite Film Festival

Eva van Tongeren is hoofdcurator van Visite Film Festival, een collage van politieke, experimentele en documentaire cinema. Gedurende twee festivals per jaar nodigt ze makers uit om hun werk te tonen en vraagt ze hen om een andere film mee te brengen. Op deze manier wil ze het publiek laten kennismaken met films van makers die meestal niet van ver komen, maar die via hun werk en de gekozen films thema’s aanraken die uitwaaieren over de hele wereld. De films verschijnen in verschillende vormen en variëren in lengte, invalshoek en tijdsperiode.

Dit event was origineel gepland op 13 maart, nieuwe datum nog te bepalen.

Visite op Visite: Langweile

Deze selectie bestaat uit films die elkaar ontmoeten in de zijlijn van het actieve leven. Het lijkt alsof daar, in de schaduw van het werken en handelen, de wezenlijke condities van de mens worden blootgelegd. Het kijken van deze filmers is geen kijken op afstand, geen loutere beschouwing van de mens in haar spel of verstrooiing. Het is een kijken dat toetreedt tot de verstrooiing zelf en al spelend deelneemt aan de tijd die vrij is, en noodzakelijk in haar doelloosheid.

La Chambre (Chantal Akerman, 1972, 11’)

Een lang, traag panoramische shot beschrijft de kamer waar Chantal Akerman op een bed ligt. Een mysterieus zelfportret van een filmmaker, maar ook een cinematografisch stilleven.

Tirana (Eva Claus, 2019, 3’)

Een filmnamiddag in Tirana, Albanië; op en af de piramide stappen. Kinderen delen met ons hun stedelijke speeltuin, ze klimmen tot aan de top en overheersen hun stad.

Oumi. From nothing to something to something else part 3, (Manon de Boer, 2019, 15’)

Een tienermeisje, verzonken in haar eigen gedachten. De aanwezigheid van haar stem en haar ademhaling herinnert ons dat we geen toegang hebben tot haar innerlijke wereld.

Sunday (Ans Mertens, 2020, 13’)

Gedraaid in een natuurreservaat, de film behandelt het frame als een parcours en gidst de blik van de kijker zoals de bezoeker gegidst wordt doorheen bezienswaardigheden.

Touwfiguren (Katrien Vermeire, 2016, 14’)

Katrien Vermeire haalt inspiratie uit de encyclopedische film Fadenspiele (1969), die deel uitmaakt van de filmreeks Encyclopaedia Cinematographica van H.R. Haefelinger. Zoals de titel aangeeft, maken twee kinderen enkele touwfiguren. De film focust op de praktijk als een spel en geeft aandacht aan de beweging en de actie.

Een samenwering tussen De Imagerie & Netwerk Aalst.
In aanwezigheid van de makers.

13.03.2020