Waar begint het sociale?

een discursief programma rond de solo van Imogen Stidworthy

Waar begint het sociale?

In het slotevenement van Imogen Stidworthy’s tentoonstelling ‘Dialogues with People […]’ voeren we een gesprek met curatoren Iris Dressler en Hans D. Christ, schrijver en uitgever Sandra Alvarez de Toledo en architect, schrijver en forestier Wim Cuyvers rond de vraag ‘waar begint het sociale?’. Vanuit hun respectievelijke praktijken treden onze vier gasten samen met Imogen Stidworthy in discussie over hoe we ons verscheidene vormen van sociale en gemeenschappelijke ruimte voorstellen en die toepassen.

Curatoren Iris Dressler en Hans D. Christ bespreken hun curatorspraktijk in Württembergischer Kunstverein (Stuttgart) en de Bergen Triennale 2019. Binnen deze praktijken concentreren ze zich op hoe zij verschillende vormen van uitspraak in socio-politieke zin begrijpen. Ze ontwikkelen een kader waarbinnen verschillende stemmen gehoord worden en in discussie treden over wat het betekent om een biennale te beschrijven als een bijeenkomst, of over de erkenning van de Kunstverein als ruimte voor zelfstandig handelen dat zich uitstrekt voorbij het bekijken van kunst, een ruimte waarin kunst en de relatie tussen kunst, kunstenaars, het instituut, en de toeschouwer onderwerp zijn van een aanhoudende heronderhandeling.

Sandra Alvarez de Toledo reflecteert op de ideeën en praktijken van Fernand Deligny en zijn experimentele netwerk voor het samenwonen met non-verbale autistische kinderen in de Cevennes (FR), dat bestond van 1967 tot midden jaren ’80. Vanuit haar langdurig onderzoek werpt zij haar eigen blik op Deligny’s uitzonderlijke experiment met deze ‘gemeenschappelijke’ ruimte tussen verbaal en non-verbaal bestaan, met de bredere implicaties voor het benaderen van sociale zorg, taal en interpersoonlijke relaties.

Wim Cuyvers bespreekt hoe hij tewerk gaat met noties van de publieke ruimte, met een nadruk op Le Montavoies, een beboste bergflank in de Jura (FR) waar hij sinds 2009 leeft en werkt. Le Montavoies is een plek waar Wim experimenteert met ruimtelijke praktijken en interventies in het landschap, die hij aanvoelt als een gemeenschappelijke ruimte. Onder de bezoekers van Le Montavoies bevinden zich jongelingen die het niet langer uithouden in de ‘instellingen voor bijzondere jeugdzorg’, waarmee hij op individuele basis samenwerkt en –leeft over een periode van drie maanden; samen werken ze er in het landschap aan een niet-institutionele ruimte.

Programma

14:00 – 14:15
Introductie en bezoek aan de expo met curatoren Pieternel Vermoortel en Piet Mertens

DEEL 1

14:15 – 15:00
Hans D. Christ en Iris Dressler + gesprek met Imogen Stidworthy

DEEL 2

15:30 – 16:15
Sandra Alvarez de Toledo

16:30 – 17:00
Wim Cuyvers

17:00
Gesprek tussen Sandra Alvarez de Toledo, Wim Cuyvers, en Imogen Stidworthy

18:00
Buffet

Praktische informatie

De expo zal geopend zijn vanaf 10u. Het duurt 90 minuten om die volledig te doorlopen.

Vrije toegang.

We nodigen u graag uit om ’s avonds met ons aan tafel te schuiven! Speciaal voor deze gelegenheid serveren we een buffet.

Gelieve voor 24 juni te verwittigen als u graag mee eet, via: info@netwerkaalst.be of 053/709 773.

Voor deelname aan het diner vragen we om een bijdrage van 12 euro. Uw reservatie zal gefactureerd worden aan de bankrekening van Netwerk: BE55 0010 9871 3744

29.06.2019 10:00

Gerelateerd programma