film

Alle films

A Ciambra

Een film van Jonas Carpigano

met Pio Arnato, Koudous Seihon, Damiano Arnato

IT/FR/DE – 120’

Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Rauwe, meeslepende en overdonderende coming of age-film

Calabrië, Zuid Italië. Vier generaties van de familie Amato wonen dicht op elkaar gepakt in een gammel huis. Inbraken en autodiefstal zorgen voor brood op de plank. Daarbij is het voortdurend uitkijken om de plaatselijke maffia niet voor de voeten te lopen.

Als de vader en oudste zoon worden gearresteerd, voelt de 14-jarige Pio zich de man in huis. Hij wil graag tonen dat hij al voor vol kan worden aangezien en gaat op eigen houtje het dievenpad op. De enige bij wie hij terecht kan voor hulp is de sympathieke Ayiva, die voor Pio een soort tweede vader is geworden. Pio zal echter ondervinden dat een echte man worden ook inhoudt, dat hij keuzes moet maken en dat de familie daarbij het sterkste aan hem trekt …

Op het Film Fest Gent werd de film bekroond met de George Delrue Prijs voor Beste Muziek van componist Dan Romer (Beast of the Southern Wild).  A Ciambra was dit jaar ook te zien in Cannes op de Quinzaine des Réalisateurs en werd daar onderscheiden met het Europa Cinemas Label.

Met A Ciambra keert Jonas Carpignano terug naar de streek waar hij enkele korte films en zijn eerst speelfilm Mediterranea (2015) gedraaid had. Regisseur/scenarioschrijver Carpignano (1984) werd geboren in New York (The Bronx), maar bracht een deel van zijn jeugd ook door in Rome. Zijn vader is Italiaans, zijn moeder een Amerikaanse van Eritrese afkomst. De positie van het groeiende aantal zwarten in de Italiaanse samenleving is dan ook een onderwerp dat Carpignano zeer bezig houdt.

Deze coming of age film trekt aan en stoot tegelijk af, en is prachtig gemaakt. Alsof je er zelf naast staat.

13.03.2018, 20:00