film

Alle films

A Mighty Heart

Michael Winterbottom

Met: Angelina Jolie, Will Patton, Archie Panjabi
US 100′

A Mighty Heart is gebaseerd op Mariane Pearls getuigenis over haar echtgenoot Daniel, journalist bij The Wall Street Journal, die in 2002 werd ontvoerd en later onthoofd door moslim-fundamentalisten. In een ongedurige stijl toont Michael Winterbottom de complexe wereld na 11 september 2001. Daarbij verweeft hij de politieke werkelijkheid met die van de burgers op straat. Hij laat zien hoe India en Pakistan kort na Pearls ontvoering hun stellingen betrekken en terloops wordt zichtbaar gemaakt dat de Amerikaanse veiligheidsdienst en de lokale autoriteiten elkaar met moeite begrijpen. De culturele verschillen krijgen een extra dimensie omdat het decor van de film Karachi is, een miljoenenstad waarin talloze nationaliteiten op elke straathoek samenkomen.

Behalve een portret van deze tijd is A Mighty Heart ook de bevestiging van Michael Winterbottoms positie in de mondiale cinema. In een quasi-documentaire stijl duidt Winterbottom de realiteit, en keert haar binnenstebuiten. Daarbij dient het echte leven als materiaal, als een verleidingsmiddel – een uitnodiging een wereld binnen te stappen die bij nader inzien volslagen vreemd blijkt.

A Mighty Heart is in eerste instantie een jachtige, de luchtpijp toeknijpende en ook wel pessimistische thriller die in amper negentig meeslepende minuten demonstreert dat de politiediensten nagenoeg machteloos staan tegenover de in een schimmige onderwereld opererende terroristencellen: welkom in de eenentwintigste eeuw. Humo

09.01.2008, 20:30