film

Alle films

Ali & Ava

Clio Barnard

Met Adeel Akhtar, Claire Rushbrook
UK – 95′
Engels gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld
Film start om 20u00

Een liefdesverhaal vol muzikaliteit dat spontaan een blos op je wangen tovert.

Ali en Ava, beide om verschillende redenen eenzaam, ontmoeten elkaar door de gedeelde genegenheid voor het kind van de Slowaakse huurders van Ali die Ava lesgeeft. Ali vindt troost in Ava’s warmte en vriendelijkheid. Ava vindt op haar beurt de complexiteit en humor van Ali onweerstaanbaar. Er begint een diepe verbinding te groeien die wordt overschaduwd door de sporen van Ava’s eerdere relatie en het ineenstorten van het huwelijk van Ali.

Clio Barnard keert met Ali & Ava voor de derde keer terug naar het Noord-Engelse Bradford, na haar documentaire The arbor en The Selfish Giant. De film is ook een ode aan Bradford, het stadje waar Barnard veel van haar jeugd heeft doorgebracht. De voormalige industriestad is geen voor de hand liggend decor voor een romantisch drama, maar regisseur Clio Barnard weet als geen ander schoonheid te vinden in grauwe luchten, verlaten fabrieken en vermoeide rijtjeshuizen.

Met het voorzichtig optimistische, deels geïmproviseerde Ali & Ava geeft Barnard het klassieke kitchen-sinkrealisme een moderne make-over. De sterk geacteerde film is rijk aan muziek, van The Specials en Bob Dylan tot recente club- en pophits.

In de pers

Ali & Ava is wonderschoon en goud eerlijk, ver weg van de valse Hollywood romantiek.
★★★★ – De Standaard

‘Ali & Ava’ bewijst dat Brits sociaal-realistisch drama niet grijs, koud en ellendig moét zijn.
★★★ – Knack Focus

Barnard’s film is an essay in acceptance and love.
★★★★ – The Guardian

10.05.2022, 20:00