film

Alle films

Als reuzen sterven

Jan Vromman

Met Koen De Graeve, François Beukelaers en Cesar Vromman
BE – 79′
Nederlands gesproken
In aanwezigheid van de regisseur Jan Vromman
Film start om 20u00

Documentaire over Belgische folklore waaronder Aalst Carnaval.

In Als reuzen sterven bekijken drie generaties de wereld van processies, stoeten, oude en nieuwe parades, traditionele feesten, carnavalsfeesten en zelfs manifestaties. De straat is de moeder van de democratie. Als feesten in de publieke ruimte u interesseren — en dat is toch bij elke Oilsjteneer het geval — dan is deze documentaire voor u!

Als reuzen sterven laat drie generaties terugkijken op het straatgebeuren rond feesten en manifestaties. De grootvader verschijnt als een geest en hij vertegenwoordigt stoeten die in opdracht van steden en gemeenten werden georganiseerd. Het is zijn zoon die de stoeten plaatst in een geheel van processies, historische stoeten, parades, traditionele feesten en carnavalsfeesten. Kritiek en aantrekking spelen hun spel. De kleinzoon zoekt tenslotte naar eigentijdse vormen en wijst op betogingen, manifestaties. De straat terug opeisen, gemeenschap vormen, gedachten uitdrukken op straat, samen buiten, … ‘De straat de moeder van de democratie’, zo klinkt het via een robot gestuurde hoorn. De straat uit handen geven is vrijheid verliezen.

De maker van de documentaire (Jan Vromman) roept via de acteur François Beukelaers de wereld van zijn, reeds overleden oom, de stoetenbouwer Frans Vromman, op. Die stoetenbouwer verzon tussen 1954 en 2005 zo’n 24 stoeten in Vlaanderen. De maker laat zichzelf vertegenwoordigen door zijn neef, de acteur Koen De Graeve. Ook voor Koen De Graeve is Frans Vromman, via zijn moeder, een oom. De derde generatie wordt gespeeld door Cesar Vromman, zoon van de documentairemaker. Deze verbondenheid zorgt voor een ruggengraad, een doorleefde vertelbasis.

Deze ruggengraat is als milde, document-based fictie te omschrijven, maar daarrond is de film vooral opgebouwd uit archiefbeelden.

Jan Vromman twijfelde ooit tussen studeren voor licentiaat geschiedenis en filmregisseur. Intussen is het vooral het maken van documentaires geworden en niet weinig betreft het onderwerpen die onderzoek, standpunt, historisch inzicht vragen. Documentaires als Zolang er Scheepsbouwers zingen, De Kunst van het Boomhakken,  Le petit jeune homme de Binche en De geschiedenis van het varken (in ons) getuigen daarvan.

In de pers

De cinema van Jan Vromman is een uitnodiging tot samenzijn.
– Sabzian

24.02.2023, 20:00