film

Alle films

An Elephant Sitting Still

van Hu Bo

Met Peng Yuchang, Wang Yuwen, Zhang Yu, Congxi Li

CN – 234’

Mandarijns gesproken, Nederlands/Frans ondertiteld

Film start om 19u!

Verbluffend visueel klaaglied voor een land.

De dageraad breekt aan in een troosteloze, grijze industriestad in het noorden van China. Tot zonsondergang volgen we vier personages wiens levens elkaar zullen kruisen. Er is Yu Cheng, een jonge boef die op zoek gaat naar de 16-jarige Wei Bu die per ongeluk zijn broer levensgevaarlijk verwondde. Daarnaast hebben we de 60-jarige Wang Jin die vreest dat hij door zijn familie in een home zal gestopt worden. En dan hebben we nog Huang Ling, klasgenote van Wei Bu, die een relatie heeft met een directielid van school. De titel verwijst naar een mythe: in het verre noorden van China zou er een olifant in een zoo zitten, die weigert te eten en te bewegen om zo alle leed van de wereld van zich af te laten glijden. Eén van de hoofdpersonages wil die olifant per se gaan bezoeken.

Een film van een uitzonderlijk hoog esthetisch niveau: lange takes, meesterlijk gebruik van scherpte-diepte, gedempt kleurenpalet, heel mooie soundtrack. Dit alles zorgt voor een melancholische sfeer en voor emotionele diepgang. De jonge regisseur pleegde zelfmoord net nadat de film klaar was.

In het compromisloze meesterwerk An Elephant Sitting Still telt elke minuut.
★★★★★ – De Volkskrant

An Elephant Sitting Still: requiem voor een veel te vroeg gesmoord talent.
★★★★ – De Morgen

Ed Lachman, de cameraman van ‘Carol’ en ‘Far from Heaven’, noemde ‘An Elephant Sitting Still’ het soort film dat maar één keer om de tien jaar langskomt. Hij komt binnenkort bij u langs: knap erop af, of zie de film van uw – en wat zijn we blij dat we kunnen afronden met één van de mooiste woorden die we kennen – leven.
★★★★ – Humo

19.12.2019, 20:00