film

Alle films

ANNE AT 13.000FT.

Kazik Radwanski

Met Deragh Campbell, Matt Johnson, Lawrene Denkers
CA – 75′
Engels gesproken – geen ondertitels
Film start om 20u00

Een intense weergave van stemmingswisselingen en de overweldigende invloed die het dagelijks leven kan hebben op de menselijke breekbaarheid.

Het Canadese Anne at 13.000ft dropt de kijker middenin het leven van het emotioneel fragiele titelpersonage. Veel komen we niet te weten over het verleden van Anne, maar de bezorgdheid van haar moeder spreekt boekdelen wanneer ze merkt dat haar dochter lijkt te ontsporen. Anne is niet opgewassen tegen de verschillende stressfactoren in haar leven. Een belastende werkomgeving in een kinderdagverblijf, strubbelingen met collega’s die twijfelen aan haar professionaliteit en prille liefdesperikelen leiden tot onaangepast gedrag. Na een eerste ervaring met skydiven tijdens het vrijgezellenfeest van haar beste vriendin, vindt Anne een nieuwe passie en broodnodige uitlaatklep. Toch lijkt haar honger naar de kick van het springen en de vrijheid die ze voelt in de lucht niet verenigbaar met haar leven op de grond.

Kazik Radwanski creëerde met de lowbudgetfilm Anne at 13.000ft een eerlijk en ingetogen portret van een persoon die worstelt met zichzelf, zonder in melodrama te vervallen. Radwanski zit zijn hoofdpersonage dicht op de huid met schokkerige close-ups, die de relatie tussen de kijker en Anne nog intiemer maakt.

Actrice Deragh Campbell brengt een verontrustend realistische performance van hoe ontregeld het leven is met een angststoornis. Campell slaagt erin de complexiteit van Annes gemoedstoestand te verpersoonlijken, zowel in haar kwetsbare als in haar grensoverschrijdende momenten. Haar vertolking lijkt bij wijlen te refereren aan Gena Rowlands performance in John Cassavetes’ A Woman under the Influence, die ook stilistisch het close-up realisme van Anne at 13.000ft beïnvloedde. Radwanski’s vormelijk experiment ontleent eveneens de onontkoombare camera van de broers Dardenne uit werken zoals Rosetta.

ihkv Please Release Me. Een alternatieve release voor onverdiend onverdeelde films.

In de pers

Een intieme karakterstudie. De combinatie van Radwanski’s instinctieve regie en Deragh Campbell haar subtiele vertolking maakt dat Anne at 13,000 Ft. een verrassende hoogvlieger is.
★★★★ – Focus Knack

24.05.2022, 20:00