film

Alle films

Appliance (2024) en Garage (2019)

Olivia Erlanger + talk met curator Brenda Guesnet (celador)

De vertoning wordt gevolgd door een gesprek tussen Olivia Erlanger en curator Brenda Guesnet. Dit evenement is een samenwerking tussen NW en celador, een onafhankelijke projectruimte in Brussel.

Appliance, 2024

Appliance is geschreven en geregisseerd door Olivia Erlanger. Het hoofdpersonage Sophie is net verhuisd naar een nieuw huis, maar begint in haar isolatie vreemde geluiden te horen en visuele vervormingen te ervaren. De helderziende Crystal en haar dochter Maya komen om te onderzoeken wat Sophie’s ruimte verstoort: is dit allemaal een product van Sophie’s geest of is er een externe factor? Door gebruik te maken van horror- en sciencefictiontropen, haalt de film inspiratie uit het onderzoek van de kunstenaar naar de geschiedenis en culturele betekenis van huishoudelijke apparaten, zoals de oven, met een focus op hoe metaforen voor menselijke lichaamsfuncties op hen zijn toegepast. De film onderzoekt hoe ons bestaan verweven is met onze gebouwde omgeving en stelt een niet-hiërarchische relatie voor tussen levende en niet-levende objecten. Het geluidsontwerp van de video – met opnames gemaakt op de set van verschillende huishoudelijke apparaten – geeft agency en stem aan het ogenschijnlijk inerte.

Appliance is uitvoerend geproduceerd door Jill Ferraro (Adaptation) en Andrea Longacre White (C’mon, C’mon), geproduceerd door Paradise Productions en Ani Schroeter (This Closeness), gefilmd door Mia Cioffi Henry (Invisible Beauty), en met in de hoofdrollen Callie Hernandez en Sasha Frolova.

Garage, 2019

Dir. Olivia Erlanger en Luis Ortega Govela

De road trip, de startup, de garageband – allemaal iconische elementen van de Americana die we kennen, vinden hun oorsprong in de garage. Maar de garage zelf, vooral wanneer deze direct aan het huis was bevestigd, was ooit een radicaal en controversieel concept. Toch evolueerde het dankzij overheidsbeleid, druk van de auto-industrie en de mythes eromheen, tot niet alleen een architectonische vorm, maar ook tot een ideologie die suburbificatie mogelijk maakte en de moderne Amerikaanse cultuur vorm gaf. Olivia Erlanger en Luis Ortega Govela verkennen deze erfenis door middel van een reeks schetsen, bijgestaan door actrice Aubrey Plaza, bezoeken van Frank Lloyd Wright en ontmoetingen met de Sisters of the Valley – een ondernemende groep nonnen die wiet kweken.

Biografie

Olivia Erlanger (geb. 1990, New York) woont en werkt in New York. Door middel van haar sculpturen, schrijven en filmmaken verkent Erlanger Amerikaanse dromen en waanideeën. Recente en aankomende solotentoonstellingen zijn onder andere If Today Were Tomorrow in het Contemporary Arts Museum Houston (2024); Humour in the Water Coolant in ICA London (2024); Appliance in Kunstverein Gartenhaus, Wenen (2022); Home is a Body bij Soft Opening, Londen (2020); Split-level Paradise bij Bel Ami, Los Angeles (2020); Ida bij Motherculture, Los Angeles (2018); Poison Remedy Scapegoat bij Human Resources, Los Angeles (2018); en mouths filled with pollen bij And Now, Dallas (2018). Opmerkelijke groepstentoonstellingen zijn onder andere Nonmemory bij Hauser Wirth, Los Angeles (2023); Dream Journal bij Company Gallery, New York (2023); On Failure bij Soft Opening, Londen (2023); The Heavy Light Show bij Night Gallery, Los Angeles (2022); Shell bij Del Vaz Projects, Los Angeles (2022); The Kick Inside bij Museum X, Shanghai (2022); Liquid Life bij Kistefos Museum, Jevnaker (2021); Psychosomatic bij Various Small Fires, Los Angeles (2021); In Situ bij Marianne Boesky, New York (2021); Winterfest bij Aspen Art Museum, Aspen (2020); Haunted Haus bij Swiss Institute, New York (2020); DIS Presents: What do people do all day? bij Kunsthalle Charlottenborg, Kopenhagen (2020); No Space, Just a Place bij Daelim Museum, Seoul (2020); en For a Dreamer of Houses bij Dallas Museum of Art, Dallas (2020).

Erlanger is de auteur van Appliance (Wild Seeds, 2022) en, samen met architect Luis Ortega Govela, mede-auteur van Garage (MIT Press, 2018). Haar schrijven is verschenen in publicaties zoals Tank Magazine, PIN UP, Flash Art en Harvard Design Magazine, en een binnenkort te verschijnen catalogusessay via Spector Books in 2024. Erlanger’s werk bevindt zich in de collectie van het Dallas Museum of Art, Dallas, Texas; KADIST, San Francisco, Californië; X Museum, Shanghai, China; onder anderen.

Luis Ortega Govela (1988) is een Mexicaanse architect, schrijver en filmmaker die woont en werkt in Los Angeles. Hij studeerde af aan de Architectural Association School of Architecture in Londen. Hij is de oprichter van Office LOG, een op onderzoek gebaseerde ontwerpstudio die werkt op het gebied van architectuur, design en kunst. De studio werkt vanuit Los Angeles en Mexico, met een focus op het onderzoeken van de historische, politieke en sociale aspecten die architectuur en haar onderwerpen vormgeven. Hij is ook medeoprichter van ÅYR, een kunstcollectief dat de complexe evolutie van het huis en huiselijkheid onderzoekt. Het collectief heeft internationaal geëxposeerd, onder andere in het Britse paviljoen voor de Architectuurbiënnale van Venetië en op de 9e Berlijnse Biënnale voor Hedendaagse Kunst.

Hij is de auteur van GARAGE, een boek over de architectuur en het imago van de garage gepubliceerd door MIT Press dat nu door Strelka in het Russisch is vertaald. Het boek werd ook bewerkt tot een documentaire en maakte deel uit van de officiële selectie van het CPH:DOX festival. In 2017 ontving hij een MAK Center for Art and Architecture Residency. Hij heeft lezingen gegeven aan de Architectural Association Londen, TU Delft, Garage Museum Moskou en The Royal College of Art.

23.05.2024, 20:00