film

Alle films

Augure

Baloji

Met Marc Zinga, Lucie Debay, Marcel Otete Kabeya
BE/NL/DRC – 90′
Frans, Swahili, Lingala, Engels gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld
Film start om 20u00

Vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd, zien hun paden elkaar kruisen in een magisch-realistisch Congo. Alleen door wederzijdse hulp en verzoening kunnen ze ontsnappen aan de vloek die op hen rust.

Augure, de eerste speelfilm van de Belgische rapper en performer Baloji, is een visueel spektakel dat je moet gezien hebben én de Belgische inzending voor de Oscars. Inspiratie haalde Baloji uit de professionele rouwenden die werden ingezet bij de dood van zijn vader.

Bij de film hoort ook een vierdelige soundtrack waarbij elke plaat is geschreven vanuit het gezichtspunt van de hoofdpersonages. Daarnaast is er ook de reizende tentoonstelling Augurism met de kostuumontwerpen en foto’s van het project en geeft ons een nieuwe kijk op zijn artistieke werk. Video’s, maskers, kleding en installaties vormen de lens waarmee we naar de cultuur, de filosofie en de rituelen van zowel de individuele als de collectieve hedendaagse Belgische en Congolese identiteit kijken. Dit najaar in het MoMu in Antwerpen. Meer info https://momu.prezly.com/baloji-augurism-zgy7px

In de pers

Een debuut als een voorteken van een veelbelovend filmoeuvre. Een met durf en verbeeldingskracht.
★★★★ – De Standaard

Een onweerstaanbare draaikolk van muziek, poëzie, smart, hoop, levenslust en zwarte magie. Gaat dat zien!
★★★★ – Humo

‘Augure’ gaat over topics als identiteit, ontheemding en vervreemding. Maar dan met poëzie in plaats van politiek. Een bruisende melange van magie, muziek en mythe.
★★★★ – Knack Focus

Het visuele spektakel houdt je aan je stoel gekluisterd.
★★★ – Metrotime

 Baloji betovert met zijn visueel verbluffende, magisch-realistische debuutfilm.
★★★★ – Bruzz

Het magisch realisme (her)leeft! Met dank aan multitalent Baloji die Cannes veroverde met zijn wonderlijke en betoverende langspeelfilmdebuut ‘Augure’.
– dewereldmorgen.be

België steekt zijn nek uit met een even fascinerende als eigengereide Oscarkandidaat. Een dromerig en intens drama van de veelzijdige Belgisch-Congolese artiest Baloji.
De Tijd

05.12.2023, 20:00