film

Alle films

Bait – GEANNULEERD

van Mark Jenkin

met Giles King, Edward Rowe en Simon Shepherd

UK – 89’

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Film start om 20u

Brits meesterwerk opgenomen op 16mm zwart-wit film.

Martin Ward is een visser zonder boot. Zijn broer Steven heeft het schip van hun vader omgevormd voor reizen van toeristen. Martin verhuist naar het landgoed boven de pittoreske haven. Naarmate zijn strijd om het gezin te herstellen naar hun traditionele plek steeds meer wrijving met toeristen en de lokale bevolking veroorzaakt, verandert een tragedie zijn wereld.

Bait is een modern meesterwerk dat Jenkin positioneert als een van de meest intrigerende filmmakers van zijn generatie. De film werd opgenomen met een opwind Bolex camera op 16mm zwart-wit film. Hierdoor is het geluid apart opgenomen en gedubd. Dit alles geeft de film een prachtig klassieke feel van de jaren ’40 ‘slice of life’ cinema maar tackelt de film wel degelijk moderne thema’s als gentrificatie en verlies van identiteit in een steeds meer homogene wereld.

De woest originele en ambachtelijk vervaardigde film Bait van regisseur Mark Jenkin was afgelopen jaar een indie-hit in het Verenigd Koninkrijk en doet voor even ook onze regionen aan. Jenkin maakte deze film, sterk verankerd met de lokale cultuur en gemeenschap van Cornwall in het Verenigd Koninkrijk, waar de film werd opgenomen.

Nadat ‘tourists go home!’-bordjes in metropolen als Berlijn en Barcelona te zien waren, duiken ze volgens Mark Jenkin’s korrelige zwart-witdrama nu ook in kleine vissersstadjes in Zuidwest-Engeland op. In deze analoog gefilmde en gemonteerde film kijken twee broers met lede ogen toe hoe hun ouderlijke huis in een pittoreske Airbnb verandert, Londense yups met hun Land Rovers alle parkeerplaatsen inpalmen en hoe ze zelfs hun plek aan de toog verliezen aan dronken toeristen op kroegentocht. De Britse indie-regisseur toont de groeiende agitatie van de twee zeebonken in een tactiele, expressionistische stijl die meer bij oude b-horror past dan bij een film over een picturale havenstad. Jenkin wil met zijn excentrieke drama dan ook geen extra toeristen naar Cornwall en omstreken lokken, maar avonturiers verleiden om zich aan zijn hypnotiserend experiment over te geven.

De film wordt vertoond in het kader van Please Release Me met vertoningen in Vrijstaat O (Oostende), KASKcinema (Gent), Netwerk Aalst (Aalst), BUDA (Kortrijk), Cinema ZED (Leuven), De Cinema (Antwerpen), RITCS (Brussel) en The Roxy Theatre (Koersel).

De film won recent een BAFTA voor Outstanding Debut by a Director and Producers.

31.03.2020, 20:00