film

Alle films

BLACK AUDIO FILM COLLECTIVE EN TONY COKES

met introductie van curator Nick Aikens

LAST ANGEL OF HISTORY VAN JOHN AKOMFRAH EN MICROHAUS OR THE BLACK ATLANTIC? VAN TONY COKES

UK – 45′ + US – 30′

ENGELS GESPROKEN

INTRODUCTIE START OM 19U30

 

Twee films in het kader van de tentoonstelling Rewinding Internationalism. Een film van de Black Audio Film Collective, een baanbrekend kunstinitiatief uit Groot-Brittannië uit de jaren tachtig en negentig dat zwarte cultuur in Engeland in een nieuw jasje stak. En een film van Tony Cokes, een Amerikaanse kunstenaar die de culturele misrepresentatie van zwarte Amerikanen aanvecht.

Last Angel of History van Black Audio Film Collective (1996) wordt ook wel “een van de meest toonaangevende video-essays van de jaren 90” genoemd. Het toont het kruispunt van Afro-Qmerikaanse cultuur met technologie en sciencefiction. De film is deels een documentaire, deels een fictief narratief. Uitdagende ideeën over afrofuturisme, zwarte muziek en diaspora staan centraal.

Mikrohaus, or the black Atlantic? van Tony Cokes (2006-2008) is geïnspireerd door de teksten van muziekcriticus Philip Sherburne. De videotape toont teksten van interviews onder begeleiding van muziek. Mikrohaus toont de linken tussen technomuziek en ras, de transatlantische origine van techno dat heel de wereld met elkaar verbind.

Met een introductie van curator Nick Aikens.

16.03.2022, 20:00