film

Alle films

Capharnaüm

van Nadine Labaki

met Zain Alrafeea, Yordanos Shifera, Boluwatife Treasure Bankole, Kawthar Al Haddad, Fadi Youssef

LB – 123’

Libanees gesproken, Nederlands ondertiteld

FILM START OM 20U

Wonderlijke oefening in empathie

In de rechtbank staat Zain, een 12-jarige jongen, voor de rechter. Op de vraag van de rechter: “ Waarom klaag je je ouders aan?”, antwoord Zain: “Omdat ze me op de wereld gezet hebben!”.
Capharnaüm vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van dit kind op zoek naar zijn identiteit en dat rebelleert tegen het leven dat hem opgelegd wordt.

Terwijl Europa soms ruziet over de opvang van een boot vol vluchtelingen, ving Libanon meer dan een miljoen voor het oorlogsgeweld gevluchte Syriërs op. Onder hen Zain Alrafeea, die de hoofdrol speelt in Capharnaüm. Zain speelt Zain, een kind dat van zijn straatarme, papierloze ouders in Beiroet wegloopt wanneer die een van zijn zussen verkopen. Zijn overlevingsstrijd is erg aangrijpend, het dynamisch realisme van cineaste Nadine Labaki efficiënt.

Capharnaüm stelt de kijker een ongemakkelijke vraag: wat is de bestaansreden voor de allerarmsten? Een must-see voor iedereen die onrecht een naam wil geven.

De Libanese actrice en regisseuse Nadine Labaki weet met Capharnaüm een ongekend melodrama af te leveren. Haar manier van regisseren is bovenal verrassend gedurfd: ze omarmt niet alleen een ingenieuze flashback-structuur, maar gebruikt ook voornamelijk non-professionele acteurs die voor aanvang van de film het tragische leven leidden dat ze zo scherp verbeeldt. Deze aanpak werpt vruchten af, zo blijkt uit de Prijs van de Jury die de film ten deel viel op het afgelopen Filmfestival van Cannes. Ook won de film op Film Fest Gent dit jaar de North Sea Port Publieksprijs!

05.02.2019, 20:00