film

Alle films

Certain Women

Een film van Kelly Reichardt

met Laura Dern, Michelle Williams, Kristen Stewart en Lily Gladstone

US – 107’

Kelly Reichardt’s bedachtzaam meesterwerk alsnog op het grote doek

Certain Women vertelt het verhaal van drie vrouwen uit Montana wiens levens elkaar kruisen. Een advocaat probeert een vijandige situatie te voorkomen en een cliënt te kalmeren wanneer deze zich gekleineerd voelt door een compensatieregeling op het werk. Bij een getrouwd koppel ontstaan er enkele scheurtjes in hun relatie wanneer ze een oude man moeten zien te overtuigen zijn grond te verkopen. Een stalknecht voelt zicht aangetrokken tot een jonge advocate die tweewekelijks les geeft in het volwassenenonderwijs, op 4 uur rijden van haar huis.

De Amerikaanse filmmaker Kelly Reichardt baseerde haar indrukwekkende Certain Women op enkele kortverhalen van Maile Meloy’s Both Ways is the Only Way I Want It. De film is een drieledig portret van 4 onafhankelijke vrouwen (Laura Dern, Michelle Williams, Kristen Stewart en Lily Gladstone) wiens levens al dan niet lijken te kruisen. Met de hulp van haar schitterende acteurs realiseerde Reichardt een meesterlijke en diep empathische film. Deze ‘certain women’ worden in alle stilte onthuld als kwetsbaar én ondoorgrondelijk sterk en veerkrachtig, terwijl ze hun eigen weg uitlijnen in de weidse vlaktes van de Amerikaanse Northwest en zichzelf herdefiniëren.

Reichardt bouwt sinds haar debuutfilm River of Grass (1994) aan een uniek en prachtig oeuvre. Na de positieve respons op die eerste film, raakte ze gefrustreerd door het seksisme binnen de filmindustrie en de onmetelijke uitdagingen om een nieuw project van de grond te krijgen. Ze ging aan de slag als docent filmproductie. Meer dan 10 jaar later herlanceerde ze haar carrière met Old Joy (2006). Het ontroerende Wendy and Lucy (2008), en het schitterende vrouwenportret in de western Meek’s Cutoff (2010) —beide eerder te zien in Netwerk Aalst — bevestigden Reichardt’s reputatie als één van de belangrijkste stemmen binnen de hedendaagse Amerikaanse auteurscinema.

Courtisane, STUK, Cinema Zuid, KASKcinema, Netwerk Aalst en Filmmagie slaan de handen in elkaar om deze film die in België helaas geen distributeur vond, te vertonen.

28.11.2017, 20:00