film

Alle films

Cracking the frame – The Price of Everything

van Nathaniel Kahn

USA – 98′

Engels gesproken, geen ondertiteling

Over kunst en commerce, en hoe deze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De steenrijken van deze wereld kopen graag kunst – geld speelt geen enkele rol, ze hebben immers genoeg. Wat is er aan de hand in de kunsthandel, waarom is ‘verf’ meer waard dan goud en wie drijven deze handel? Een inkijkje.
Een voorbeeld: in 2015 werd het schilderij Number 17a van de Amerikaanse abstract- expressionistische schilder Jackson Pollock geveild. De koper, een Amerikaanse miljardair, betaalde er het astronomische bedrag van $ 200 miljoen voor. Wat is er aan de hand in de kunstwereld? Vertegenwoordigen dergelijke bedragen de echte waarde van het kunstwerk? Is hier sprake van een zeepbel waar ‘verf’ kostbaarder is dan goud, maar die ook elk moment uit elkaar kan spatten?

Het zijn deze vragen waarop documentairemaker Nathaniel Kahn in deze film het antwoord zoekt. Hij belandt aldus in de wereld van de internationale kunsthandel met kunstenaars als Jeff Koons die een superstatus gelijk popsterren hebben, met extreem rijke kunstverzamelaars die zonder blikken of blozen vijftien keer meer voor een schilderij betalen dan een paar jaar terug, en met de topmensen van de veilinghuizen Sotheby’s en Christie’s. Veelzeggend is het verhaal van schilder Larry Poons: ooit gewild, later uit de gratie, en nu weer herontdekt. Wat zegt dat over zijn kunst?

Sundance Film Festival Gand Jury Prize Nominee

Cracking the frame

Nieuw bij Netwerk Film!

Kunstliefhebbers mogen hun beide handjes kussen met het nieuwe, maandelijkse programma Cracking the Frame: een reeks met internationale en veelgeprezen kunstfilms over hedendaagse kunstenaars, filmmakers, muzikanten en schrijvers. Elke laatste donderdag van de maand vertonen wij een bijzondere film die niet eerder in België vertoond werd, over mensen die het culturele landschap een fris aanzien hebben gegeven.

Cracking the Frame wordt georganiseerd in samenwerking met Rialto.

Praktisch

19 u – ETEN

20 u – INLEIDING door Guido De Bruyn, Aalsterse kunstverzamelaar

20 u 30 – FILM

Film + eten = 16 €

Enkel film = 6€

Laat ons weten via info@netwerk-art.be of 053/709 773 of je komt. Let op! Reservaties om mee te eten zijn pas geldig tot 22 mei en nadat we uw betaling correct hebben ontvangen op BE55 0010 9871 3744

Opgelet! De films in deze reeks worden enkel in het Engels ondertiteld.

23.05.2019, 20:00