film

Alle films

Cunningham

Alla Kovgan

DE/FR/US – 90′
Engels gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld
Film start om 20u00

Ism cc De Werf

Een eerbetoon aan een groots choreograaf

De Amerikaanse danser en choreograaf Merce Cunningham wordt beschouwd als de pionier van de moderne dans. Dansen definieerde hij als bewegen op verschillende manieren zonder er een betekenis aan te verbinden. Die interpretatie liet hij over aan de toeschouwer. Hij gooide alle ballast overboord en hield enkel de beweging als essentieel gegeven over. Elke beweging van het menselijk lichaam was geschikt, iedereen kon dus danser zijn.

Cunninghams bewegingsstijl kenmerkt zich door plotse wendingen, minieme sprongetjes, langzame evenwichtsverplaatsingen en rompdraaiingen. Zijn invloed op dans en kunst valt niet te onderschatten.

Zelfs vandaag is hij een inspiratiebron voor dansers, choreografen, kunstenaars en voor Gandini Juggling, het circusgezelschap dat zijn voorstelling ‘LIFE’ (te gast op donderdag 5 oktober in cc De Werf) maakte met Cunningham in het achterhoofd.

In de documentaire ‘Cunningham’ worden leven, carrière, filosofie en invloed van de choreograaf belicht. Met nooit eerder vertoond archiefmateriaal waarin we hem en zijn gezelschap aan het werk zien. Met beelden van spectaculaire uitvoeringen op onder andere daken van flatgebouwen. Een mooi eerbetoon aan de man die dans beschouwde als een autonome en expressieve kunstvorm.

In de pers

De architectuur doet de choreografieën prachtig uitkomen. Het detail en het overzicht zijn verbluffend. Af en toe schiet Kovgan door in visuele spielerei, ook een historisch dieptezicht blijft uit. Maar wat telt, is de dans. En die is zinnenstrelend mooi.
★★★★ – De Standaard

…met de vele visuele uitspattingen (splitscreens, collages, geschreven teksten in beeld) én de fantastische choreografieën – prachtig uitgevoerd door de medewerkende dansers – is het boeiende ‘Cunningham’ een lust voor het oog.
– Cinemagazine

26.09.2023, 20:00