film

Alle films

Der Junge Karl Marx

Een film van Raoul Peck

met August Diehl, Olivier Gourmet, Stefan Konarski, Vicky Krieps, Amy Wren

BE-FR – 118’

Gesproken taal: Frans, Duits, Engels

Ondertiteling: Nederlands, Frans

Biopic over de opkomst van het communistisch denken

In Duitsland staat de sterk onderdrukte intellectuele oppositie op doorbreken. In Frankrijk herenigen de arbeiders zich opnieuw in de buitenwijk Saint-Antoine, bakermat van alle revoluties. En ook in Engeland komt het volk op straat; niet louter meer om het koningshuis omver te werpen, in Manchester gaat het om een industriële revolutie.
Op de leeftijd van 26 jaar leeft Karl Marx met zijn vrouw Jenny in ballingschap. In 1844 ontmoet hij in Parijs de jonge Friedrich Engels, zoon van een fabriekseigenaar. Engels doet onderzoek naar de schandalige opkomst van het Engelse proletariaat. Deze 3 jongeren zijn intelligent, stoutmoedig en roekeloos, en besluiten dat « filosofen de wereld enkel hebben geïnterpreteerd, waar in wezen het doel is om deze te veranderen ». De meest complete theoretische en politieke verandering van de wereld sinds de renaissance wordt, tegen alle verwachtingen in, geleid door 2 jonge familiemannen. Briljant, brutaal en grappig.

Nog geen half jaar na zijn met veel lof onthaalde documentaire I Am Not Your Negro staat Raoul Peck er opnieuw met een politiek geëngageerde film. Na de ongelijkheid tussen blank en zwart, richt Peck zijn camera op de ongelijkheid tussen rijk en arm en de ontwikkeling van een idee; het Communistisch Manifest.

05.12.2017, 20:00