film

Alle films

DONBASS (OEKRAÏNE 12-12)

van Sergei Loznitsa

We tonen de film Donbass i.s.m. Imagine Films op 12 maart als steunbetuiging aan de bevolking van Oekraïne. Kom je niet naar de film dan kan je ook gewoon een ticket aankopen: de gehele opbrengst van deze vertoningen wordt overgemaakt aan Oekraïne 12-12, het Consortium van zeven humanitaire organisaties. Voor en na de vertoning draaien we de kortfilm Disturbed Earth van Didem Pekün

MET VALERIU ANDRIUTÃ, NATALYA BUZKO, EVGENY CHISTYAKOV

UA/DE/FR – 121’

OEKRAÏENS EN RUSSISCH GESPROKEN, NEDERLANDS ONDERTITELD

FILM START OM 14U, 17U & 20U

PICL

Grillige fake-news caleidoscoop van Oekraïense burgeroorlog

Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Regisseur Sergei Loznitsa geeft een ‘praktische handleiding’ voor het overleven in zo’n hel. In dit geval heeft die hel een specifieke naam: het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news?

In zijn vierde fictiefilm Donbass portretteert Sergei Loznitsa de onrust die pro-Russische opstandelingen in het Oosten van Oekraïne veroorzaken. Met acteurs en inwoners van de regio herschept hij 13 filmpjes die rondgaan op sociale media in een circulair verhaal. Een even absurdistische als gewelddadige film net zo kritisch voor beide partijen in een samenleving waar amper nog plaats is voor menselijkheid.

De pers over Donbass:

Sergej Loznitsa is een van de interessantste filmmakers op dit continent.
★★★ – De Standaard

Voor zijn stoutmoedige vignettenstoet liet Loznitsa zich inspireren door You Tube-filmpjes. In your face, vadertje Poetin!
★★★ – Focus Knack

Loznitsa’s vloeiend bewegende camera plaatst de kijker midden in de actie.
★★★ – De Morgen

Loznitsa hanteert opnieuw een scherpe scalpel om de post-Sovjet-maatschappij (met nu expliciet post-truth-verwijzingen) te fileren.
Filmmagie

De Oekraïnse cineast [Sergei Loznitsa] blijft onvermoeibaar speuren naar de belabberdste kanten van de mens.★★★★ – de Volkskrant

Een ijzersterke film.
★★★★ – Dagblad van het Noorden

DISTURBED EARTH VAN DIDEM PEKÜN

2021 – 29′

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Film start om 13u, 13u30, 16u30, 19u30

Achter gesloten deuren zijn ‘s werelds meest vooraanstaande diplomaten en militaire deskundigen ineffectief en terughoudend over het lot van een heel volk, ondanks alle rapporten uit het veld en de bijbehorende bewijzen. De mannen beraadslagen, sturen berichten en aanwijzingen naar andere functionarissen, maar er worden nooit beslissingen genomen. De tragedie ontvouwt zich elders.

De redenen zijn divers – sommige persoonlijke ambities, sommige onverdraagzame vooroordelen, sommige fanatieke obsessies – alles op smaak gebracht met de logge procedures van de bureaucratie, die optelt tot een ramp die gestaag nadert. De laatste genocide van de twintigste eeuw voltrekt zich onder de hoede van de Verenigde Naties in 1995 in Srebrenica.

Disturbed Earth werd in een dag opgenomen. De acteurs waren onvoorbereid en repeteerden tijdens de opnames het script dat ze die dag kregen. De bureaucratische incompetentie is geïnspireerd op een historische specificiteit, maar doet zich ook juist nu voor; bureaucraten zijn niet in staat om op tijd te handelen temidden van een catastrofe.

12.03.2022, 14:00

12.03.2022, 17:00

12.03.2022, 20:00