film

Alle films

Doof Kind

van Alex de Ronde

Met Joachim de Ronde, Tobias de Ronde,

NL – 71’

Nederlands gesproken

Naar aanleiding van Werelddovendag (22/09)

Ontroerend portret met veel gevoel voor humor

Maker en vader Alex de Ronde schetst een liefdevol en ontroerend portret van zijn zoon, de aanstekelijke, dove Tobias, die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. We volgen Tobias op het snijvlak van verleden en toekomst. Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze met gevoel voor humor en genegenheid terug op hun jeugd.
In het heden is een bezoek aan de tandarts communicatief gezien nogal moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan. Tijdens en na zijn studententijd zien we Tobias feestend en rond de wereld reizend met zijn vrienden. Later leert hij als docent Nederlandse Gebarentaal horende studenten zijn taal en cultuur kennen. Hij heeft van zijn handicap als het ware zijn beroep gemaakt.
Zijn onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen en voordelen van een gehandicaptenstatus.

Doof Kind won de publieksprijs op het IDFA 2017.

21.09.2018, 20:00