film

Alle films

Doof kind

van Alex de Ronde

Met Tobias en Alex de Ronde

Nederland – 71′

Nederlands gesproken en gebarentaal – Nederlands ondertiteld

  • Doof zijn is niet zielig *

Toen Tobias een jaar oud was, viel plots de diagnose van doofheid. Inmiddels is Tobias jongvolwassen, en heeft hij zich allerminst laten kisten door zijn beperking. Tijd voor vader Alex om enkele vooroordelen over “doof zijn” – inclusief die van hemzelf – de wereld uit te helpen.
Aan de hand van deze documentaire toont Tobias’ vader hoe het gezin gezamenlijk de vele obstakels heeft overwonnen. Spilfiguur is Tobias zelf, die met zijn grenzeloze optimisme allerminst een slachtofferrol wou spelen. Door zijn beperking voluit te accepteren heeft hij er zelfs zijn beroep van gemaakt; hij is inmiddels docent Nederlandse Gebarentaal is. Vader Alex geeft een inkijk in het gezin aan de hand van allerhande familiefilmpjes. Daarmee gaat Alex niet alleen in tegen de vooroordelen van de maatschappij, maar geeft hij ook moedig zijn eigen aanvankelijke bedenkingen toe.

Dankzij Tobias’ aanstekelijke enthousiasme wordt ‘Doof Kind’ een echte feelgood-docu over het accepteren van jezelf en het omzetten van een beperking in iets positief. De film won dan ook de publieksprijs op het prestigieuze documentaire festival IDFA.

21.09.2018, 20:00