film

Alle films

Duty of Care

van Nic Balthazar

BE- 56′
Nederlands, Engels gesproken – Nederlands ondertiteld
Na de film volgt een nabespreking in aanwezigheid van Sarah Tak, co-producer en werkzaam bij Klimaatzaak.

Vakschoolstraat 41, 9300 Aalst

Vanaf 19/10 ook online via Picl.

Duty of Care geeft zelfs de grootste zwartkijker een beetje hoop. – De Groene Amsterdammer

Terwijl overal ter wereld aan de alarmbel wordt getrokken door klimaatactivisten en -experts gaan vervuilende multinationals en nalatende overheden verder hun gang. Tot een Nederlandse advocaat wereldgeschiedenis schrijft met de wet als wapen. Dit spannende courtroom drama volgt Roger Cox in zijn strijd tegen Shell en andere grote spelers. Hij baande de weg voor een nieuw soort klimaatactivisme. Een hoopvol en inspirerend verhaal dat toont hoe één mens werkelijk een verschil kan maken.

Het dodental door vervuiling van de planeet loopt op. Overal ter wereld worden de gevolgen van de opwarming van de aarde gevoeld. De VN waarschuwt voor een ‘code rood’ voor de mensheid. Er blijft nog slechts tien jaar over om de klimaatverandering succesvol aan te pakken. Maar zelfs de autoriteiten op klimaattoppen lijken machteloos. Enter Roger Cox. De Nederlandse klimaat-advocaat die welverdiend een plekje in de lijst van Time Magazine’s meest invloedrijke mensen van 2021 haalde. Door de wereld te tonen hoe rechtbanken vervuilende multinationals en nalatende overheden kunnen dwingen tot klimaatactie ontstond er een nieuw soort klimaatactivisme. Ondanks de vele stemmen die voorspelden dat hij niet zou slagen, won hij in 2015 zijn eerste klimaatzaak waarin hij de Nederlandse overheid succesvol aanklaagde in een David versus Goliath verhaal. Regisseur Nic Balthazar volgt hem tijdens zijn volgende missie: Shell aanklagen. Eén van de meest vervuilende gas- en olie concerns ter wereld. Zijn uitgangspunt: iedereen met grote verantwoordelijkheid heeft een zorgplicht, de plicht om alle andere aardbewoners en de toekomstige generaties een recht op leven te geven, en deze zorgplicht negeren is een onwettelijke daad. Zo inspireerde hij duizenden klimaat rechtszaken en overwinningen over heel de wereld. De wet, advocaten en rechters zouden weleens de enigen kunnen zijn die de wereld op tijd kunnen redden.

Na de film volgt een nabespreking in aanwezigheid van Sarah Tak, co-producer en werkzaam bij Klimaatzaak.

i.s.m. Vredeshuis, Oxfam wereldwinkel, Natuurpunt, Ecokerk en 11.11.11

In de pers

Zowel de aanpak van Balthazar als die van Cox wérkt: het is boeiend en bovenal hoopgevend om te zien hoe de advocaat het ene succes na het andere boekt.
Humo
Zelfs voor de grootste zwartkijker is het na het zien van deze documentaire moeilijk om niet iets van hoop voor de mensheid te voelen.
De Groene Amsterdammer
Een pakkende documentaire.
Knack
De film is er niet voor doemdenkers, maar geeft een sprankeltje hoop
Vrt nws
Het epos van een moderne held, al ziet Cox zichzelf louter als de bescheiden dienaar van het recht.
De Standaard

18.10.2022, 20:00