film

Alle films

Gomorra

Matteo Garrone

Met Salvatore Abruzzese, Salvatore Ruocco, Gianfelice Imparato, Simone Sacchettino
137′

Een imperium valt niet uiteen door een handdruk te laten verslappen, maar door deze met een mes los te snijden. Het imperium is Napels en de Campania. Gomorra in de handen van de Camorra.

Gomorra is een uiterst rauwe, vaak absurde film over de bezigheden en werkwijze van de Napolitaanse maffia. Die beheerst elk aspect van het dagelijkse leven in Napels en de Campania, er bestaan geen enkele mogelijkheid om zich aan hun macht en wetten te onttrekken. Ter plekke opgenomen en tegen de achtergrond van oorlogen tussen clans en handel van alle soorten, volgt de kijker de lotgevallen van een groep arme sloebers die gedoemd zijn te eten of gegeten te worden. Garrone vertelt dit verhaal op de enige manier die bij dit onderwerp past: keihard, meedogenloos en vol razernij. Gomorra is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Roberto Saviano, die door het boek tot op de dag van vandaag ondergedoken leeft.

Gomorra is een indringende ensemblefilm over de ijzeren greep van de Napolitaanse maffia; Grand Prix op het filmfestival van Cannes 2008.

 

07.01.2009, 20:30