film

Alle films

Grâce à Dieu

van François Ozon

Met Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud

FR/BE – 137’

Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

Film begint om 20u

Subtiel – maar soms harde – film over waargebeurd pedofilieschandaal in de Franse kerk.

Alexandre is een katholieke familievader die in Lyon een doodgewoon, rustig leven leidt met zijn vrouw en kinderen. Dat verandert helemaal wanneer hij ontdekt dat de priester die hem destijds als scoutsjongen misbruikte al die jaren later nog steeds met kinderen werkt. Wanneer hij samen met twee andere slachtoffers van de priester een actiegroep opzet om de stilte hierrond te doorbreken, ontdekken ze pas echt hoeveel slachtoffers de man gemaakt heeft, én hoe het misbruik zelfs door de hoogste kringen binnen de Franse kerk toegedekt is.

Grâce à Dieu werd door François Ozon – tot nader order de beste Franse regissseur van zijn generatie – gebaseerd op de zaak van de pedofiele priester Bernard Preynat. Diens advocaten probeerden afgelopen maanden de release van de film tegen te houden, omdat de zaak nog loopt voor de Franse rechtbank. Gelukkig volgde het gerecht die redenering niet: de rechter gaf toestemming de film in de zalen te brengen omdat de feiten die in de film aangehaald worden al lang in de pers hebben gestaan, en vooral omdat de film niet focust op de dader, maar op de gevolgen voor de slachtoffers.

Spannend en gevoelig tegelijk, meesterlijk opgebouwd en bijzonder knap verfilmd en geacteerd door Denis Ménochet, Melvil Poupaud en Swann ‘Petit Paysan’ Arlaud. Daarnaast maakt ook de manier waarop Ozon het uiterst delicate onderwerp aanpakt indruk: subtiel waar het kan, hard waar het moet.

Grâce à Dieu werd bekroond met de Zilveren Beer op het Festival van Berlijn.

28.05.2019, 20:00