film

Alle films

Gunda

Viktor Kosakovskiy

NO/UK/US – 93′

Film start om 20u00

Een hartveroverende en onvergetelijke film over een varken.

Noorwegen, op een idyllische boerderij. In het mooiste zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving, worden Gunda en haar 12 biggen, wat koeien en een eenbenige kip, liefdevol en glorieus in beeld gebracht; extreem vertederend en hartverscheurend tegelijkertijd.

Als vierjarige had Victor Kossakovsky een tijd lang een biggetje als zijn beste vriend. Het werd de bron voor zijn allereerste filmidee; een film over boerderijdieren, met een varken in de hoofdrol. Maar, terwijl hij uitgroeide tot een van de beroemdste documentaire regisseurs van de wereld, kreeg hij deze film maar niet van de grond. Tot na een kwart eeuw, de tijd eindelijk rijp bleek te zijn.

In zijn zoektocht naar de ”Meryl Streep” onder de varkens vond hij Gunda. Hij zag het meteen: “Zij is zo krachtig in haar gezicht”. Haar volgen we terwijl zij biggen krijgt, ze verzorgt en opvoedt, ze uitfoetert als ze te lang klieren of de achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt.

Het is wonderbaarlijk meeslepend om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden. Het magnifieke camerawerk draagt daar enorm aan bij. Het zwartwit geeft het gras, de bloemen, de kippen en de varkens een diepte en intensiteit die je nog meer laten opgaan in alle belevenissen en ontdekkingen.

Een unieke film, die sinds de première op filmfestival Berlijn een ware zegetocht maakt en Joaquin Phoenix en Paul Thomas Anderson als grootste fans heeft.

Gunda is puur en vertederend, een schouwspel dat verwondering wekt..
★★★★ – De Standaard

Het zowel bedwelmende en bevreemdende als cerebrale en manipulatieve Gunda is hoe dan ook een delicatesse voor elke cinefiel..
★★★★ – Focus Knack

Een schitterend pleidooi voor dierenrechten.
★★★1/2 – Humo

Gunda toont het leven zoals het is, in al zijn poëtische banaliteit.
★★★ – De Morgen

23.11.2021, 20:00