film

Alle films

High Life

van Claire Denis

Met Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin

DE/FR/UK/PL/US- 110′

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Film start om 20u

Eén van de meest persoonlijke en stoutmoedige space trips ooit gemaakt

Kan de “grande dame” van de Franse cinema Claire Denis op 72-jarige leeftijd nog debuteren? Zeker en vast. Met haar langverwachte ruim- tedrama High Life zet Denis immers niet alleen haar eerste stapjes in de ruimte, ook laat ze voor het eerst haar moedertaal achterwege om – met de hulp van schrijverskoppel Zadie Smith en Nick Laird – haar Engelstalige debuut te maken.

Afgezien van deze taalbarrière had Denis, die al langer dan vijftien jaar op deze film broedt, nog verschillende obstakels te overwinnen. Zo wilde ze eerst Philip Seymour Hoffman in de hoofdrol, maar hij stierf in 2014, nog voordat Denis’ project van de grond kon komen. Vier jaar later is het wel zover, met Denis’ lievelingsactrice Juliette Binoche en Robert Pattinson in de hoofdrol. De ‘Twilight’-ster vertolkt Monte, die deel uitmaakte van een gevaarlijke ruimtemissie die gevangenen verplichtte om een zwart gat dicht bij de aarde te onderzoeken. Nu is hij de enige overblijver, samen met zijn dochter Willow, die tijdens de ruimte-expeditie werd geboren.

Wie Denis kent van haar raciaal en seksueel geladen debuut Chocolat (1988) – over een jonge Française die naar West-Afrika trekt om haar jeugd te overdenken – of van haar opmerkelijke coming of age- drama Nénette et Boni (1996) – waarin een van elkaar vervreemde broer en zus opnieuw naar elkaar toegroeien – zal haar niet meteen met science fiction associëren. Toch zet ze in High Life het genre volledig naar haar hand. Ten eerste kiest ze voor een uitgesproken low-tech toekomstbeeld waarin futuristische vooruitgang compleet gebanaliseerd wordt. Ten tweede concentreert ze zich volledig op het intieme drama en de angstaanjagende claustrofobie van dit beklemmend outer-space-avontuur.

Denis’ Engelstalig debuut is een stevige brok compromisloze, subversieve cinema. Jammer dat haar vaste cinematograaf Agnes Godard haar niet kon bijstaan, maar gelukkig was huiscomponist Stuart A. Staples (Tindersticks) wel van de partij en leverde hij bij de betoverende beelden een even dreigende als subtiele soundscape, alsook de fraaie song ‘Willow’, gezongen door hoofdrolspeler Robert Pattinson.

19.04.2019, 20:00