film

Alle films

I, Tonya

Een film van Craig Gillespie

Met Margot Robbie, Sebastian Stan, Julianne Nicholson

US – 121’

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Straffe zwartkomische biografie over beruchte schaatskampioen Tonya Harding

Kunstschaatsster Tonya Harding is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische spelen in de weg te staan. Maar Tonya komt niet bepaald uit een rijke familie, en haar vulgaire outfits en gedrag zijn een doorn in het oog van de keurige schaatswereld. Omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan. Eén van de grootste Amerikaanse schandalen is plots in de maak.

Het waargebeurde I, Tonya is een hilarisch en aandoenlijk portret van een buitenbeetje met een talent groter dan zichzelf. Margot Robbie schittert als nooit tevoren als de verguisde Tonya Harding, terwijl Allison Janney als Tonya’s moeder een filmpersonage voor de eeuwigheid neerzet. Beiden zijn trouwens meer dan verdiend genomineerd voor een Oscar.

Regisseur Craig Gillespie (Lars and the real girl) vindt met I, Tonya een uniek evenwicht tussen humor, geweld en ontroering.  De fotografie van de film was in handen van landgenoot Nicolas Karakatsanis, de vaste cinematograaf van Michaël R. Roskam.

02.03.2018, 20:00